Laddstolpe för elbilar. Samhället måste börja planera för ett ökat behov av elbilsbatterier när efterfrågan ökar, menar forskare. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Värmland fick minst klimatklivspengar

Uppdaterad
Publicerad

Värmland är det län som fått minst pengar utslaget per invånare för klimatåtgärder sedan Klimatklivet infördes 2015. 170 kronor per invånare har gått till Värmland. Det kan jämföras med Jönköpings 1 200 kronor per invånare.

Mest pengar för Klimatklivet har betalats ut i Stockholms län, cirka 600 miljoner kronor sedan starten 2015 fram till början av december i år. Men utslaget per invånare ligger Jönköpings län i topp med strax under 1 200 kronor per invånare medan Värmland ligger i den absoluta botten med 170 kronor per invånare. Det visar statistik från Naturvårdsverket.

– Vi ser ett ökande intresse bland lantbrukare för att söka stöd. En fjärdedel av de nya åtgärderna som har beviljats nu är inom jordbruket, säger Nanna Wikholm, Naturvårdsverkets projektledare för Klimatklivet.

Laddstolpe vanligast

Men den enskilt vanligaste åtgärden som beviljats Klimatklivspengar är införandet av laddstolpar för elfordon. Det är också den vanligast förekommande åtgärden i Värmland.

– Laddstationer har varit den största kategorin över åren, men är nu delvis utflyttade ur Klimatklivet, och då är det energikonvertering som är störst, säger Nanna Wikholm.Den förväntade koldioxidminskningen av åtgärderna är 1,3 miljoner ton per år. I Gävleborg är den förväntade reduktionen störst, drygt 250 000 ton koldioxid per år.

Totalt har 4,5 miljarder kronor fördelats inom Klimatklivet sedan 2015. En majoritet, över 60 procent, av de närmare 3 200 ansökningar som har kommit in till Naturvårdsverket har gällt laddstationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.