Värmland toppar i nationell ekorankning

Uppdaterad
Publicerad

Värmland har tidigare haft en god placering när det gäller ekologiska rankningar. I år toppar länet Kravs ekorankning.

De nationella målen för 2030 är att andelen ekologiskt brukad jordbruksmark ska vara minst 30 procent. I Värmland är andelen 31 procent i år.

Mark som brukas ekologiskt innebär bland annat odling utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Produktionen ska även värna om biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan och bevara markens bördighet på en lång sikt.

Toppar rankingen

Värmland toppar rankningen även när det kommer till ekologisk djurhållning. 38 procent av nötkreaturen och fåren i länet är ekologiska, en stor skillnad jämfört med andelen för hela landet som är 23 procent.

Hållbarhetsmärkningen Krav skriver i ett pressmeddelande att: ”bönder som har driver ekologisk produktion och som har fått Krav-certifieringen hjälper till att tackla många av de globala hållbarhetsutmaningarna, så som klimatkrisen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.