Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Ringqvist på Arbetsmiljöverket och lagman Lars Holmgård om arbetsmiljön vid Värmlands tingsrätt. Foto: SVT

Värmlands tingsrätt riskerar vite från Arbetsmiljöverket – igen

Uppdaterad
Publicerad

Kränkande särbehandling, konflikter och risk för att anställda ska bli sjuka. Det är exempel på signaler som Arbetsmiljöverket fått in gällande bristande arbetsmiljö på Värmlands tingsrätt. Nu har myndigheten tagit fram skarpa krav för att tingsrätten ska rätta till bristerna. Om inget händer riskerar tingsrätten ett föreläggande med vite – och det skulle inte vara första gången.

Den 1 september i år gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion hos tingsrätten. Bedömningen blev att det finns brister i arbetsmiljön som kan leda till att anställda vid domstolen blir sjuka eller skadar sig.

Under inspektionen tittade myndigheten bland annat på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och tingsrättens arbete för att förebygga och hantera konflikter och kränkande särbehandling bland anställda.

Kravlista framtagen

En månad senare, den 1 oktober skickade myndigheten ut ett förslag till beslut – en så kallad underrättelse – som innehåller en sex punkter lång kravlista med förbättringsområden.

Ett exempel på åtgärd som Arbetsmiljöverket tagit fram, är att arbetsgivaren vid tingsrätten ska anlita företagshälsovård eller motsvarande för att få hjälp utifrån.

”Vi har en policy”

Enligt lagmannen Lars Holmgård så jobbar man redan kontinuerligt med dessa frågor.

– Vi har en policy om kränkande särbehandling som vi följer. Och vi återkommer ofta till hur vi ska behandla varande, att vi ska ha ett positivt bemötande, säger han.

Hör mer om vilka krav som ställs på tingsrätten i klippet ovan. Och hur lagmannen Lars Holmgård ser på arbetsmiljön.

Tingsrätten har till den 22 oktober på sig att komma med synpunkter på kraven från Arbetsmiljöverket.

Parallella ärenden

Även sommaren 2020 riskerade Värmlands tingsrätt ett vite – då på 25 000 kronor – för dålig arbetsmiljö med för hög arbetsbelastning. Då avslutade Arbetsmiljöverket ärendet efter att tingsrätten vidtagit åtgärder och skulle göra större förändringar i arbetssättet.

Just nu pågår ännu ett ärende där tingsrätten riskerar vite på 100 000 kronor om de inte kommer till rätta med den höga arbetsbelastningen och problem med stress bland de anställda. Åtgärdstiden i det ärendet gick ut i september och nu planerar Arbetsmiljöverket för en ny inspektion för att se om kraven de ställt uppfyllts.

Underrättelse

En underrättelse är ett förslag till beslut där arbetsgivaren får möjlighet att bemöta kraven som Arbetsmiljöverket överväger att ställa. Den går, beroende på synpunkterna, vidare till ett föreläggande med ett vite kopplat till sig.

Föreläggande

Ett föreläggande är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller ska genomföra en viss åtgärd.

Vite

Ett vite är ett penningbelopp som man kan tvingas betala om man inte följer en myndighets beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer