Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: grafik över telefontillgängligheten och svar från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande om de dåliga resultaten. Foto: SVT

Primärvården i Värmland bland de sämsta i landet på att svara i telefon

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

I minst tolv år har vårdcentralerna i Värmland varit sämre än riksgenomsnittet på att svara i telefon. Vissa år allra sämst.

– Jag kan aldrig garantera att du får en tid. Det beror helt och hållet på dagens bemanningssituation, säger verksamhetschefen på Skåres vårdcentral.

I klippet: grafik över telefontillgängligheten och svar från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande om de dåliga resultaten.

Vårdgarantin skrevs in i hälso- och sjukvårdslagen 2010 och sedan dess har Region Värmland varit sämre än de flesta andra regioner på att besvara telefonsamtal till primärvården.

Under 2021 fick sju av tio inringare svar samma dag och vissa år har Region Värmlands vårdcentraler varit sämst i landet på att svara i telefon, enligt de mätningar som SKR sammanställer halvårsvis.

Flera förklaringar

Vi får flera förklaringar till de dåliga siffrorna. En är att datan skulle samlas in på så pass olika sätt att den inte går att jämföra rakt av mellan regionerna.

Men, statistiken kvalitetssäkras av SKR och ligger till grund för deras Öppna jämförelser och årliga hälso- och sjukvårdsrapport. Den presenteras också i Socialstyrelsens jämförelseverktyg, vars syfte är just att ”jämföra resultat mellan olika län”.

Samtidigt är det ingen som förnekar att Värmland ligger dåligt till.

– Om jag skulle stå här och säga att jag är nöjd med 70 procent, det är ju inte rimligt, såklart, säger öppenvårdschefen Madelene Johanzon.

År 2011, 2014 och 2020 var Region Värmland sämst i landet. Bäst resultat hade de år 2012 och placerade sig då på 16:e plats av 21 regioner. Foto: SVT

Bemanningsfråga

En annan förklaring är bemanningsproblem.

– Har jag alla rådgivningsköterskor på plats en dag, de som sitter i telefonen, då har vi ju extremt bra tillgänglighet, säger Jenny Aschberg och berättar att vabbande och sjukfrånvaro genast får telefontillgängligheten att sjunka.

– Det är en oerhörd brist på vikarier, tyvärr. Så ser det ut i hela regionen, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Värmland

Mer i ämnet