Ölrester blir komat Foto: TT/Vilhelm Stokstad/Erland Vinberg

Värmländska kor och grisar kan få bryggrester

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har gett många lantbrukare problem med att få fram foder till sina djur. För en del kan lösningen bli drav – en restprodukt vid framställningen av öl.

Det är bryggeriet Spendrups i Grängesberg som erbjuder bönder drav för att hjälpa till med den svåra fodersituationen som många hamnat i efter det torra sommarvädret.

Som en lös gröt

I vanliga fall använder bryggeriet drav till att göra pellets att elda med men för att hjälpa bönderna ska man nu istället använda pellets av trä. Därmed kan de erbjuda cirka 1 000 ton drav om dagen till bönderna. Drav kan fungera som foder till kor och grisar.

– Det är lös korngröt kan man säga. Den är energirik, så det är bra foder för djuren, säger Rose-Marie Hertzman, presschef på Spendrups.

Många intresserade

Totalt har ett 100-tal lantbrukare inom en 25 mils radie från Grängesberg visat intresse för att ta emot drav. Ett 15-tal av dem finns i Värmland.

Det är dock inte förrän senare i höst som det kan bli aktuellt.

– Om och när får vi se. Det beror på väldigt mycket på vad som händer med vädret, säger Rose-Marie Hertzman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Extremvärmen 2018

Mer i ämnet