På frågan om det finnas värmländsk skog i själva konstruktionen svarar Otto Lundman på Modvion: ”Absolut, och nu är det klart och monterat på Björkö”. Foto: Pressbilder Modvion

Värmländska organisationen bakom vindkraftstorn av trä

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges högsta vindkraftstorn helt i trä står snart klart på Björkö utanför Göteborg. Och en värmländsk organisation har haft ett finger med i spelet.

Klusterorganisationen Paper Province jobbar för ett fossilfritt samhälle genom att verka för en bredare användning av trä i bland annat byggnadskonstruktioner, förpackningar och i bioenergi.

När företaget Modvion presenterade sin idé om ett vindkraftstorn av trä väcktes ett intresse hos Paper Province. Tornet är tillverkat helt i gran från de nordiska länderna. Även virke från det det som en gång var granar i en vämländsk skog finns med i tornet, enligt Otto Lundman på Modvion AB.

– Här fanns det ju en produkt som byter ut metall till det hållbara materialet trä, säger Gunnar Hellerström, projektledare på Paper Province i Karlstad.

Bidrag och utvecklingsprogram

Så Modvion fick gå ett utvecklingsprogram hos Paper Province och erhöll ett bidrag på 180 000 kronor.

Och Gunnar Hellerström är glad över att den värmländska klusterorganisationen varit bidragande till Sveriges högsta  vindkraftstorn av trä.

– Det är ju en jättekul produkt som ingen tänkt sig skulle göras i trä. Hade något sagt det för några år sedan hade man tänkt att den inte var riktigt klok, säger han.

UPPDATERING:

Den här artikeln har uppdaterats 17/5 2020. I en tidigare version uppgav vi att detta var Sveriges första vindkraftverk helt i byggt i trä, men detta var inte korrekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.