Värmlänningarna tvingas i år ställas in. Foto: Andy Lind

Värmlänningarna ställs in – första gången sen 1954

Uppdaterad
Publicerad
Sång- och folklustpelet Värmlänningarna som varje sommar spelas i Ransäter tvingas i år ställas in. Beslutet meddelades under tisdagsförmiddagen av Ransäters Hembygdsförening.
– Det är en speciell känsla, det är en sorg på något sätt, säger Ann-Sofie Pettersson, ordförande i Ransäters Hembygdsförening.

Den pågående coronapandemin har gjort att man sen en tid tillbaka tvingats ställa in olika kulturevenemang i kommunen. Under tisdagen kom nästa besked, hembygdsföreningen gick ut till ensemblen och berättade att man beslutat att ställa in Värmlänningarna.

”Ställer inte in Värmlänningarna”

Regissören Olof Wretling och producenten har haft diskussioner om att göra föreställningen digital men man hittade inga alternativ än att ställa in.

– Så säger sägnen, man ställer inte in Värmlänningarna men det är inte så mycket annat vi kan göra. Man kan inte göra hur som helst med Värmlänningarna. Vi har spelat sen 1954 utan avbrott, i ur och skur och bland knott, säger Ann-Sofie Pettersson.

Fler inställda evenemang

Utöver Värmlänningarna ställs även PRO:s sommarmöte i Ransäter in liksom hundutsällningen Ransäter Nordic Dog show.

Kvar i nuläget är Double trouble linedancers, i slutet av augusti.

– Sen har vi sex större bröllop kvar. Vi förlorar 3,5 miljoner kronor i inställda evenemang och allt vi säljer på gården.

En hel bygd drabbas

Enligt Ann-Sofie Pettersson är det inte bara hembygdsföreningen som drabbas av de inställda evenemangen.

– Jag vill även prata för hela Ransäters räkning. Vi har camping som ligger bredvid, vandrarhemmet och Geijersskolan och idrottssällskapet som sköter parkeringen. Vi är en hel bygd som drabbas av missade intäkter.

Museerna och byggnaderna i Ransäter kommer hålla öppet under sommaren.

– Vi kommer igen!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Värmlänningarna har spelats på Ransäters hembygdsgård sen 1954 utan avbrott. Men i år tvingas man ställa in på grund av coronapamdemin. Foto: Andy Lind

Se SVT:s klipp om Värmlänningarna från sommaren 2019 ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet