Den senaste månadens torka har gjort att grundvattennivåerna sjunkit i stora delar av Värmland.

Varning för låga grundvattennivåer

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste månadens torka har gjort att grundvattennivåerna i de små magasinen sjunkit i stora delar av Värmland.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, går nu ut med en varning och rekommenderar brunnsägare att vara uppmärksamma på tillgången på vatten.

Förra sommarens torka gjorde att vattnet sinade för många privatpersoner med grävda brunnar i Värmland, och kön till brunnsborrning blev lång.

Så sent som i mars i år såg läget betydligt bättre ut, men bristen på regn under april har gjort att grundvattennivån i de små magasinen i stora delar av Götaland och Svealand sjunkit rejält. Den ligger nu under den normala, bland annat i stora delar av Värmland.

– Nivån har sjunkit snabbt, och nu väntar växtsäsongen då det inte nybildas så mycket grundvatten, säger David Eveborn, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning, SGU.

SGU går nu ut med en varning, och uppmanar enskilda brunnsägare att vara uppmärksamma på vattentillgången.

Bara i  de norra länsdelarna ligger grundvattennivån i de små magasinen nära den normala.

Läget kan bli ansträngt

I de stora grundvattenmagasinen där många tätorter hämtar sitt vatten är nivåerna under de normala för årstiden i större delen av landet.

SGU konstaterar att läget inför sommaren kan bli ansträngt och rekommenderar kommunerna att bevaka utvecklingen noggrant, och vid behov överväga att införa åtgärder för att minska vattenförbrukningen.

– Det är svårt att sia om hur det kommer att bli längre fram i sommar, men det finns risk för en bristsituation. Man ska se det här som en varning, säger David Eveborn.

För att få en normal grundvattensituation i de små grundvattenmagasinen behövs, enligt SGU,  mer nederbörd än normalt under den närmaste månaden.

För att läget ska närma sig det normala i de stora magasinen måste det regna mer än normalt i flera månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.