Foto: SVT

Vattnet fortsätter stiga i Arvika – högre nivåer väntas till helgen

Uppdaterad
Publicerad

Det höga vattenflödet gör att Glafsfjorden fortsätter stiga och i Arvika stadspark räknar räddningstjänsten med så mycket som en halv meters ökning till helgen.

– Det är en högst osäker prognos, så det kan öka mer än så, säger räddningschef Mattias Larsson.

Barriärer byggdes mot Järnvägsgatan i Arvika under tisdagen och fler kan det bli om vattnet i Kyrkviken fortsätter stiga, och barriärer både inne i stadsparken och vid småbåtshamnen kan komma att sättas upp.

– Vi har bra planer för hur vi ska göra om det stiger mer, säger Mattias Larsson.

Översvämningar i Arvika

Höga flöden skapa problem

Varje dag skapar räddningstjänsten en ny vattenprognos tillsammans med SMHI och Fortum som har hand om kraftverket i Jössefors. Enligt Mattias Larsson är det så höga flöden i systemen att Fortum har svårt att begränsa vattnet som släpps ut i Glafsfjorden.

Foto: SVT

Vattnet mäts från kajkantens nivå på 47 meter. Under onsdagseftermiddagen stod vattnet 19 centimeter över.

– Prognosen är att det kunde kulminera i helgen upp till 30 centimeter.

Kan påverka avloppsledningar

Vid översvämningen hösten 2000 tog kommunens vatten- och avloppsledningar stryk av vattenledningarna, och Mattias Larsson menar att det är något man tagit med i beräkningarna.

– Kommunens VA-verksamhet har vidtagit ett antal åtgärder för att skydda ledningssystemen och vi vidtar åtgärder i rätt tid, men bara de nivåer vi har nu är påfrestande för systemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Arvika

Mer i ämnet