Foto: TT

Vattnet i Skattkärr behöver inte kokas längre

Uppdaterad
Publicerad

Boende i områdena Skattkärr, Herrön, Spånga, Grän, Rörsvik, Ekholmen och Väse i Karlstads kommun behöver inte längre koka vattnet. Kommunens provresultat visar att man nu kan häva rekommendationen om att koka dricksvattnet till dryck och matlagning.

Kokningsrekommendationen utfärdades den 13 januari på grund av förekomst av tio stycken koliforma bakterier i Skattkärrs vattentorn. Kommunen skriver på sin hemsida att ”Vi har provtagit vattnet regelbundet sedan dess. Idag den 18 januari är provresultaten rena, alltså fria från koliforma bakterier.”

Oklar orsak

Kommunala verksamheter som skolor, förskolor och vårdboende i området försågs med rent dricksvatten i form av utkörda vattentankar.

Det går i dagsläget inte att säga exakt varifrån bakterierna kommit, men kommunen fortsätter att se över möjliga felkällor. ”Att bakterierna fanns i vattentornet inledningsvis behöver inte betyda att de härstammar därifrån”, skriver kommunen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.