Foto: Tommy Hellström

Vd:n lovar göra leden fin igen

Uppdaterad
Publicerad

Moelven skog kommer att se över sina rutiner efter avverkningarna vid Renstadsnipan. Och återställningsarbetet på den sönderkörda vandringsleden har påbörjats, uppger bolagets vd.

– Vandringsleden ska bli fin igen. Det lovar skogsbolaget Moelven skog som orsakade körskadorna på vandringsleden till naturreservatet Renstadsnipan.

Löftet kommer efter SVT Nyheter Värmlands reportage om körskadorna vid Renstadsnipan. I ett pressmeddelande beklagar skogsbolagets vd Björn Johansson det inträffade.

Skogsbruk i Värmland

– Jag är mycket ledsen för detta, och det är en sak som vi tar mycket allvarligt eftersom vi i vår drift har fokus på att vara rädda om miljön. Det här är vi inte stolta över. Vi lägger oss helt platt och beklagar att vi har felbedömt vädret. Det milda vädret kom plötsligt till oss i februari, säger Johansson.

Inspekterat området

Björn Johansson uppger i pressmeddelandet att han under fredagen varit och inspekterat området och att grävmaskiner arbetar med att reparera skadorna.

– Leden kommer att bli fin igen när vi har fått sommaren på oss. Men den kommer naturligtvis inte bli precis som förr. Vi ser att vi kunde ha gjort saker lite annorlunda, säger Johansson.

Rutiner förbättras

Björn Johansson uppger att Moelven skog framgent kommer att upprätta en förstärkt och förbättrad rutin vid avverkningar där vandringsleder eller kulturstigar berörs som utfartsvägar eller korsar avverkningen.

– Men jag vill precisera att vi inte gjort något olagligt. Skogsägaren ville avverka området. Vi sköter det åt skogsägaren, och köpte därför – som vi brukar – en avverkningsrätt för att driva avverkningen. Vi hade fått godkänt från alla involverade parter, också myndigheterna, till att genomföra avverkningen i området på denna tidpunkt. Det är också helt i linje med vad vi brukar göra. Dessvärre kom väderomslaget för snabbt, säger Björn Johansson.

Förstår reaktionerna

Moelven skogs vd, Björn Johansson, menar att de hela tiden planerat för att återställa leden från körskadorna, men att han förstår besökare som reagerar.

– Det ser ju dramatiskt ut om man gått där år ut och år in. Det tar tid att återställa. Från skogsbolagets sida har vi dragit flera lärdomar av vårens avverkning vid Rennstadsnipan. Vi skulle börjat avverkningen tidigare. Vi började när det var full vinter, men i februari kom väderomslaget, och då avbröt vi arbetet och lät virket ligga kvar. Men vi kan inte vänta hur länge som helst, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbruk i Värmland

Mer i ämnet