Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad grönmarkeringen innebär för norrmännen Haldis Johnsen och Aage Thoen, samt bränsbutiks-vd:n Torbjörn Swartz. Foto: SVT

Glada miner och stora förväntningar efter norska beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Från måndag lättar Norge gränsrestriktionerna, åtminstone för Värmland. Det ledde till glada miner på shoppingcentret i Töcksfors, både hos kunder och gränsbutiks-vd:n, Torbjörn Swartz.

– Vi har ju sett vad det inneburit för Västra Götaland och vilken omsättningshöjning det blir mellan röd och grön zon, säger han.

I klippet berättar han mer om hur stor ökningen kan väntas bli.

Gränshandeln i Värmland har lidit stora förluster under pandemin. Den större delen av tiden har norrmännen inte kunnat korsa gränsen utan att sitta i karantän vid hemkomsten och därmed har gränsbutikerna tappat sin absolut största kundgrupp.

Men, på måndag slopas karantänkravet i och med att Värmland blir grönmarkerat på norska Folkhälsoinstitutets karta.

För Torbjörn Swartz var beskedet väntat. De har laddat upp i butiken, både med varor och extra personal, för att klara trycket när norrmännen åter igen kan handla på den svenska sidan.

– Vi står faktiskt väldigt bra rustade för det nu, säger han.

Det finns inga krav på förtestning innan man kommer till gränsstationen och det behövs ingen karantän. Man måste fylla i anmälningsblanketten och testa sig själv vid gränsen vid ankomst. Det gäller om man är delvaccinerad.

Är man fullt vaccinerad eller har genomgått covid-19 under de senaste sex månaderna och kan dokumentera det med ett giltigt norskt eller europeiskt coronacertifikat med en QR-kod, behöver man inte fylla i ett anmälningsformulär eller ta ett test vid gränsen. Detta gäller oavsett vilket land du kommer från.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet