Hör Socialchefen i Säffle, Karin Krönenstedt och Anna Svensson, undersköterska och facklig representant för Kommunal, om avtalet. Foto: SVT

Kommunal i Säffle förbereder sig för avtalsstrid

Publicerad

Kommunal i Säffle förbereder sig för kamp. Och återigen är det det så kallade kombinationsavtalet man ämnar att strida för.

Kombinationsavtalet är ett lokalt förhandlat avtal som ger behandlingspersonal inom LSS mer betalt nattetid än vad de skulle haft om de använt sig av det centralt förhandlade avtalet.

Under årens lopp har kombinationsavtalet varit uppe till diskussion många gånger i Säffle och nu är det på agendan igen.

– Det känns jobbigt att de ska komma med samma dåliga förslag år efter år, säger Anna Svensson, undersköterska och facklig representant för Kommunal.

Socialchefen i Säffle Karin Krönenstedt betonar dock att man bara är i början av en dialog och att inga beslut ännu har fattats i fråga om kombinationsavtalet.

– Jag har full respekt och förståelse för att de är upprörda, men vi är inne i ett första dialogläge och tanken från min sida är inte att det ska bli sämre för medarbetare utan att det ska bli en win-win situation där både arbetstagare och arbetsgivare blir nöjda, säger hon.

Varför vill ni ha dialog om just det här avtalet varje år?

– Det har blivit så. Tidigare har det varit uppe i ett läge med kostnadsreduceringar och så är fallet inte nu.

Ni gör alltså inte det här för att spara pengar?

– Nej, det gör vi inte.

Och vad är största anledningen att ni gör det?

– Det är för att vi vill ha en mer långsiktig långsiktig lösning och en situation som är en win-win situation både för arbetstagare och arbetsgivare.

Från fackets sida ser man dock inte hur en förändring av kombinationsavtalet skulle kunna vara något som innebär någonting bra. Därför planerar man nu för nya protester

 – Istället för demonstrationståg som vi haft några gånger förut ska vi prova att sova utanför stadshuset och se om det hjälper, säger Anna Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.