Vikingabåten Glad fyller 20 år. Foto: SVT

Vikingaskeppet Glad fyller 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Helgens vikingating i Värmlands Nysäter är också ett födelsedagskalas. Vikingaskeppet Glad av Gillberga fyller nämligen 20 år.

Det tog tre år av intensivt arbete med forntida metoder för att bygga vikingaskeppet Glad. Förlagan var ett vrak från Roskildefjorden i Danmark.

I juli 1998 sjösattes skeppet, som är 17,5 meter långt och kan ta 25 personer. Glad av Gillberg har redan blivit äldre än många av sina forntida förebilder.

– En del vikingaskepp var ju fuskbyggen och blev bara ett år, säger historikern Peter Olausson, som också är ordförande föreningen Vikingaleden.

– Sedan finns det ju båtar från vikingatiden man hittat sänkta, som kanske blev femtio år.

– En viking skulle blivit väldigt nöjd om han fick se Glad. För det här är en snabbroddare och en snabbseglare. Dessutom är den väl underhållen. De hade varit glada över skeppet Glad, säger Peter Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.