Hör markägarna Ivar Jansson och Sigvard Strutz berätta hur de ser på vindkraftsbygget. Foto: SVT

Vindkraftsbygge i Hån påbörjat

Uppdaterad
Publicerad

För nio år sedan gjorde vindkraftsbolaget upp med markägarna om att bygga fem vindkraftverk i Hån i Årjängs kommun. Nu har bygget startat och i slutet av år 2022 ska de drygt 200 meter höga kraftverken stå klara.

Beslutet att bygga vindkraft i Hån har överklagats. Det finns kritiker till satsningen. Men Sigvard Strutz, som bor i Hån och är en av markägarna som tecknat avtal med kraftbolaget, är positiv till vindkraftsbygget.

– Det ger ett antal jobb de närmaste åren. Jag är positiv. Men det finns förstås risker att det ska påverka miljön, säger han.

Strid om vindkraft i Värmland

Elektricitet på export

Kraftverken ska producera el som motsvarande förbrukningen för 15 000 hushåll. Det är elektricitet som ska gå i kabel till elanslutning i Norge.

– Det känns bra att vara igång med anläggningsfasen, säger Sebastian Prause, projektledare för satsningen i Hån för Cloudberry Clean Energy.

Alldeles intill kraftverken som ska byggas i Hån, på den norska sidan gränsen, finns ytterligare 15 vindkraftverk i Marker vindkraftspark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid om vindkraft i Värmland

Mer i ämnet