Hazel Svensson, ordförande för Värmland Pride. Foto: SVT

Pridemånad avslutas med parad i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen är det dags för prideparad i Karlstad. Paraden utgör finalen på hela den värmländska pridemånaden.

Paraden är alltså en del av det gemensamma programmet för Wermland Pride som har ägt rum i Karlstad, Arvika, Säffle och Hagfors som pågått under hela augusti.

Ont om volontärer

Hazel Svensson är styrelseordförande för föreningen Värmland Pride. Enligt Hazel Svensson räknar man med mellan 4 000 och 6 000 deltagare på paraden. Omkring 3 000 personer uppskattas ha besökt de tidigare evenemangen under pridemånaden. Hazel Svensson är nöjd med antalet besökare, men medger att festivalen har haft vissa svårigheter.

– Den största utmaningen har varit att hitta volontärer. Därför är det nästan bara vi i styrelsen som har jobbat med det. Kanske har vi varit dåliga på att marknadsföra oss och visa att vi behöver volontärer, eller också kanske det bara inte är så många som är intresserade, säger Hazel Svensson.

Startar i Museiparken

Uppladdningen inför paraden börjar redan vid elva med en talkshow i Museiparken, och klockan 15 kör paraden igång. Paraden kommer att röra sig längs Klarälven och Haga, för att sedan fortsätta mot centrala Karlstad och tillbaka till Museiparken. Hela evenemanget avslutas vid 16-tiden med ett kort tal.

Musik av queera artister

Under lördagens parad uppmanas deltagarna att ta med sig högtalare eller instrument för att kunna spela musik. Dessutom ser arrangörerna gärna att man spelar musik av queera artister.

– Men det är så klart en uppmaning. Inte ett krav, säger Hazel Svensson.

Varför bör man komma till prideparaden?

– För att visa sitt stöd för HBTQ-personer. Och för att det är roligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.