Foto: Henrik Henriksson/SVT

13-åringens ombud om svåra branden i Göteborg: ”Det var en olycka”

Uppdaterad
Publicerad

Den storbrand som bröt ut i idrottsanläggningen Slottskogshallen för cirka två veckor sedan var inte anlagd. Det säger det juridiska ombudet för den 13-åring som tidigare tagit på sig skulden.

I mitten av september eldhärjades idrottsanläggningen Slottskogshallen och brann ner till grunden. Släckningsarbetet krävde ett sextiotal brandmän som bekämpade branden under kvällen och natten. Polisen inledde en förundersökning om grov mordbrand. Två pojkar, 12 och 13 år medgav inblandning i branden.

Men 13-åringen som tidigare erkänt sig skyldig till att branden uppstod säger nu att det hela var en olyckshändelse.

BRANDEN I SLOTTSSKOGSHALLEN

– Det är ingen skillnad i min klients inställning till det som hänt. Det fanns inget uppsåt, säger Joakim Sjöberg, juridiskt ombud som företräder 13-åringen.

Kan bli skadeståndsskyldiga

Kammaråklagare Thomas Willén inledde en så kallad LUL 31-utredning för att bland annat socialtjänsten ska få rätt underlag för att vidta rätt åtgärder för det brottsmisstänkta barnet.

På grund av sin låga ålder kan pojkarna inte dömas till något straff. Däremot kan de bedömas bli skadeståndsskyldiga om de som drabbats av branden begär det. I det fallet kan barnets familj bli skadeståndsskyldig.

Hur mår din klient?

– Han mår inte alls bra. Familjen är i kris men de får ett bra stöd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BRANDEN I SLOTTSSKOGSHALLEN

Mer i ämnet