Marga Brisman, biträdande regionchefläkare, berättar att cirka 1500 av de felaktiga provsvaren för covid-19 rör boende i Västra Götaland. Foto: Privat/TT

1500 felaktiga corona-svar bara i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av de 3700 provsvar för covid-19 som var felaktiga rör boende i Västra Götaland. Biträdande regionchefläkare Marga Brisman säger att det är både beklagligt och bra:

– Det viktigaste är att våra kvalitetskontroller i Sverige hittade detta.

Det var under tisdagen som Folkhälsomyndigheten meddelade att ett kommersiellt testkit från Kina gett fullt friska människor besked om att de hade en pågående covid-19-infektion.

– I vissa regioner är det en handfull personer, i andra betydligt fler, sa Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten då.

Coronaviruset i Västsverige

Ökad kapacitet

Nu visar det sig att Västra Götaland hör till de hårdast drabbade regionerna. Hittills har man hittat cirka 1500 felaktiga svar här. Att så många felaktiga provsvar lämnats i regionen förklarar biträdande regionalchefläkare Marga Brisman med att väldigt många här testade sig just i juni, då också provtagningskapaciteten ökade.

Regionen har ännu inte varit i kontakt med de personer som fått fel svar. Men planen är att i morgon torsdag skicka ut sms till samtliga.

– Då berättar vi att det blivit fel och att de nu kan räkna med att de INTE haft covid. De får också information om hur de ska bete sig om de vill ta ett antikroppstest för säkerhets skull, säger Marga Brisman.

Beklagligt – och bra

Sannolikt får man i det läget kontakta sin vårdcentral.

På frågan om hon anser att det är en skandal att så många provsvar visade fel, säger Marga Brisman att det är ”väldigt beklagligt och tråkigt”.

Marga Brisman, biträdande regionchefläkare. Foto: PRIVAT

– Men samtidigt är det viktigaste att vi hittat det; att vi har så god kvalitetskontroll i Sverige att vi fann det här. Nu kan vi informera resten av världen, för dessa testkit används i många länder.

Egentligen är det här väl en god nyhet: Vi har sagt att du var sjuk, men du är nog frisk..?

– Ja, så är det absolut. Även om den del kanske tyckte det var bra att höra att de redan haft covid...

Även tidigare har boende i Västra Götaland fått felaktiva provsvar, men det har då handlat om att coronatester har blandats ihop. I en första omgång i juli handlade det om 70 stycken och veckan därpå om ytterligare 49.

I klippet nedan vittnar labbpersonal om en ohållbar situation i samband med att tester drogs igång tidigare i år:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet