23-årige Adam Johansson (M) vald till kommunstyrelsens ordförande

Publicerad

Nu är det klart. Adam Johansson (M) valdes på fullmäktige under måndags kvällen till kommunstyrelsens ordförande i Falköping. Därmed blir han troligen den yngsta på den posten i landet.
– Det känns fantastiskt roligt få möjligheten, men det är också med stor ödmjukhet som jag tar mig an uppgiften, säger Adam Johansson (M) till SVT Nyheter Väst.

Två kandidater hade nominerats till posten som kommunstyrelsens ordförande. Ingvor Bergman (S) och Adam Johansson (M). Efter den muntliga omröstningen uppfattade mötesordföranden Patrik Björck (S) att Ingvor Bergman valts, men votering begärdes och där vann Adam Johansson klart.

Det lämnades in 42 röster, nio avstod från av rösta. Adam Johansson fick 26 röster, medan Ingvor Bergman fick 16.

– Det känns fantastiskt roligt få möjligheten, men det är också med stor ödmjukhet som jag tar mig an uppgiften, säger Adam Johansson (M) till SVT Nyheter Väst.

– Det är skönt att beslutet är formellt klubbat så vi kan komma igång med arbetet på riktigt.

Tvingades bort

Posten som kommunstyrelsens ordförande har varit vakant sedan Dan Gabrielsson tvingades lämna posten tidigare i år. Kristdemokraterna och Centerpartiet, som samarbetat med Socialdemokraterna, hotade med att lämna samarbetet om inte Gabrielsson avgick.

Den politiska lösningen blev till slut en koalition med hela sex partier – bara socialdemokraterna och SD står utanför. Adam Johansson var tidigare 2:e vice ordförande.

Fortsätta jobba med arbetsmiljö

Adam Johansson säger att en av hans viktigaste uppgifter nu blir att komma vidare med den arbetsmiljöutredning som gjordes efter turbulensen kring förre kommunstyrelseordföranden.

– Vi måste hitta formerna hur vi kan gå vidare med arbetsmiljöutredningen och ska ta upp det på första kommunfullmäktige efter semestern, den 14 augusti, säger Adam Johansson.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, känner inte till någon kommunstyrelseordförande som är yngre än Adam Johansson just nu.

Nedan hör du Adam Johansson när SVT Nyheter Väst träffade honom härom veckan.
 

Adam Johansson (M) kan bli Sveriges yngsta kommunstyrelseordförande nästa vecka. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer