Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation är upprörd över att fiskarna inte fått gehör för sina önskemål om var vindkraftsparker ska placeras. Foto: SVT

40 fiskebåtar i protest mot vindkraft till havs

Uppdaterad
Publicerad

En armada av fiskebåtar intog Göteborg på fredagsförmiddagen.

– Vi gör det här för att vi har en statsminister som för att få fler röster i Stockholm säger ja till vindkraft som kan ta död på fisket, säger Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation.

25 fiskebåtar nådde Lilla bommen i Göteborg under förmiddagen. Protesterna pågick även i Varberg med 15 båtar.

Sveriges fiskares producentorganisation uppger att tillstånden till vindkraftparkerna till havs ges på de bästa lekgrunderna för fisk och även vid de bästa fiskena.

– Det här riskerar en hel bransch. Vi är inte emot vindkraft, men vi kan inte se på när man dödar en hel bransch, säger Peter Ronelöv Olsson.

Nyligen meddelade regeringen att man vill se mer vindkraft till havs.

Peter Ronelöv Olsson beskriver dagens manifestation som en ”snäll manifestation”.

– Får vi inget resultat så kommer det att bli mer och mer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
25 fiskebåtar nådde Lilla bommen i Göteborg under förmiddagen. Protesterna mot vindkraft till havs pågick även i Varberg med 15 båtar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.