Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vindkraftverken i Lillgrund vindkraftpark utanför Bunkeflostrand söder om Öresundsbron. Foto: Johan Nilsson/TT

Regeringen vill se utökad vindkraft till havs

Uppdaterad
Publicerad

Processerna för tillstånd för vindkraftsparker till havs måste bli smidigare. Därför tillsätter regeringen nu en utredning för att undersöka hur regelverk och tillståndsprocesser ska effektiviserats.

– Vindkraften är en viktig del av vår energimix, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) på en pressträff.

Regeringen har ett nytt energimål om 100 procent fossilfri energiproduktion 2040. Vindkraft blir en viktig del i att nå målet. Det säger Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

– Havsbaserad vindkraft kan på både kort och långsikt bidra till högre elproduktion i Sverige och öka takten i vår omställning och Sveriges väg mot nettonollutsläpp 2045, säger hon.

Tillståndsprocesser

Regeringen tillsätter därför nu en utredning för att få till stånd mer havsbaserad vindkraft. Utredaren ska bland annat undersöka hur tillståndsprocesser och regelverk kan effektiviseras.

Även ett förslag om att ge bolag ensamrätt på projekt ska utredas. I dag blir ansökningsprocesser långdragna och kostsamma, delvis som en följd av att flera bolag kan ansöka för samma plats.

– För de som ska ansöka om tillstånd att bygga ny vindkraft måste det vara tydligt vem som ges möjlighet att anlägga en vindkraftspark inom ett visst område. Det behövs bättre förutsättningar för att etablera havsbaserad vindkraft i områden som är särskilt lämpliga för detta, fortsätter Pourmokhtari.

Förslagen i utredningen ska presenteras för regeringen om drygt ett år, i juli 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.