– Tillväxtekonomin fortsätter bedriva sin rovdrift på naturresurser i Sverige, säger Sametingets vice styrelseordförande Stefan Mikaelsson till SVT Sápmi. Foto: SVT och Heiko Junge/TT

Förslag: Närboende till vindkraftverk ska få del av vinsten

Uppdaterad
Publicerad

Närboende till vindkraftverk ska få del av intäkterna. Det föreslår den statliga vindkraftsutredningen, som presenterades på torsdagen.

– En muta för en positiv inställning, säger Marianne Gråik i Jijnjevaerie sameby.

Däremot uteblev förslaget om kompensation till kommunerna. 

Utredningen om ”stärkta incitament för utbyggd vindkraft” lämnades på torsdagseftermiddagen över till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Den tillsattes av den förra S-regeringen 2022. Därefter har nuvarande regering ställt sig bakom med hopp om att det ska leda till att fler kommuner godtar vindkraftverk.

Klimatkrisen

Närboende föreslås få del av intäkter

Utredningen föreslår att de närboende ska få ta del av vindkraftverkens intäkter under hela livslängden. Det ska också finnas möjlighet att lösa in sin fastighet. Lokalsamhället föreslås få inflytande på etableringarna.

När det gäller kommunerna, anser utredningen att det behövs en kommunal intäkt, och det kan bara ske genom en skatt. Men just det får utredningen inte föreslå – det har inte ingått i uppdraget. Frågan ska därför utredas ytterligare.

”Ingen hänsyn till biologisk mångfald”

– Våra förslag är inte tillräckliga. Vår bedömning är att en kommunal intäkt behövs, säger utredaren Ulrika Liljeberg.

Sametinget vice styrelseordförande Stefan Mikaelsson (Skogssamerna-Vuovdega) ser faror med förslaget.

– Man tar inte hänsyn till den biologiska mångfalden och Arktis behov av skyddsåtgärder mot den globala uppvärmningen, säger han.

Marianne Gråik, från Jijnjevaerie sameby och ordförande i Samelandspartiet, befarar att kompensationen till närboende ska leda till fler vindkraftverk. Foto: Marianne Gråik

Marianne Gråik, i Jijnjevaerie sameby, har kunnat följa vindkraftsetableringarnas effekt på rennäringen. Hon tror att kompensationen till de närboende kan leda till att fler kommuner ger klartecken i framtiden om motståndet mot nya etableringar minskar. 

– Det är stor risk att kompensationen till de närboende blir en muta för en positiv inställning. Kommuner som tidigare utnyttjat sitt veto har inte vägt in samernas intressen och kan nu komma att svänga, säger hon till SVT Sápmi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet