Treåringen kom in till sjukhuset med kraftiga hjärnskador och dog senare. Nu åtalas en man för vållande till treåringens död och synnerligen grov misshandel. Foto: TT/SVT

26-åring åtalas för att ha vållat treårings död

Publicerad

En 26-årig man från Skaraborg åtalades på fredagen för att ha vållat en treårings död. Treåringen kom in till sjukhus med kraftiga hjärnskador och dog senare. Den misstänkte åtalas även för att ha misshandlat ett yngre syskon i samma familj.

Mannen åtalas för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, gällande treåringen.

I stämningsansökan framgår det att våld ska ha riktats mot pojkens huvud vilket bland annat lett till en blödning och hjärnskada.

– Han var kraftigt svullen på olika ställen i huvudet, och hade många skador på resten av kroppen också. Det talar starkt för att dessa skador var orsakade av någon annan. Tittar man på tidsaspekten är det bara den misstänkte som kan ha gjort det här, säger chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm, till SVT Nyheter Väst.

Den misstänkte nekar

Den misstänkte nekar till brott och menar att skadorna uppkommit efter att treåringen slagit i ytterdörren och ett handfat i lägenheten – något som rättsläkarna bedömer som osannolikt, berättar Lars-Göran Wennerholm.

– Man kan inte skada sig själv på det här sättet, och treåringen har inga skador i hjärnan sedan tidigare, säger han.

Pojken avled av sina skador på sjukhus i oktober förra året.

”Vissa olyckshändelser”

Enligt 26-åringen advokat har den misstänktes inställning varit den samma hela tiden och han inte ändrat sig.

– Han har inte på något avsiktligt sätt skadat de här barnen. Det finns vissa olyckshändelser som hänt på vägen som vi kommer utveckla vid rättegången, säger advokat Fredrik Kron.

Vad känner han kring de här anklagelserna?

– Han är nog ganska glad att det nu blir en rättegång. Det är först då som man fullt ut kan försvara sig.

Åtalas också för våld mot syskon

26-årigen åtalas också för grov misshandel av treåringens yngre syskon.

– Det ettåriga syskonet hade brutit benet på två ställen, och där är det bara den misstänkte som har umgåtts med barnet under det misstänkta tillfället för skadorna, säger Lars-Göran Wennerholm.

Avokaten tycker att åtalet är svagt.

– Det är min första reaktion, att man inte vet vad som har hänt, säger Fredrik Kron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Treåring misstänks ha dödats

Mer i ämnet