Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Familjen Bachini-José Garcete kom till mässan för att veta mer om hyresrätter i stan. Foto: SVT

30 000 nya bostäder i Göteborgsområdet – dryg tredjedel hyresrätter

Uppdaterad
Publicerad

30 000 nya bostäder i Göteborg med omnejd ska det bli de kommande åren. Det presenterades i dag på Boplats årliga bostadsmässa. Men bara en tredjedel planeras bli hyresrätter.

På söndagen hölls Boplats årliga bomässa i Göteborg. 35 olika bostadsbolag fanns på plats för att visa upp planerade och pågående nybyggen. Nybyggnationerna kommer att bli i Göteborgsområdet, ner till Kungsbacka i söder och upp mot Trollhättan i norr – maximalt en timmes pendlingsavstånd från Göteborg.

Till bostadsmässan kom många nyfikna bostadssökande.

– Vi bor egentligen bra, men vi skulle vilja bo lite större, gärna nära vattnet. Vi är här och drömmer lite, säger besökaren Lena Dahl, som söker en ny bostadsrätt.

Göteborg sämst på hyresrätter – bland storstäderna

Och majoriteten av bostäderna kommer att bli bostadsrätter. Enligt Boplats planeras 35 procent av de nya bostäderna att bli hyresrätter.

Enligt tidningen Hem & Hyra var Göteborg i fjol sämst på att bygga nya hyresrätter, sett till antalet invånare, för andra året i rad. Sammanställningen, som tidningen gjort baserat på siffror på Statistiska centralbyrån, skriver att det 2018 och 2017 byggdes minst antal hyresrätter per 1000 invånare i Göteborg, i jämförelse med Malmö och Stockholm.

Letar efter hyresrätt

Familjen Bachini-José Garcete, som också besökte söndagens bostadsmässa, har bara varit i landet i drygt ett och ett halvt år. De bor just nu i en dyr andrahandslägenhet i Göteborg och letar efter något större i takt med att familjen växer.

– Det är svårt att hitta en lägenhet på grund av de långa bostadsköerna. Och eftersom vi nyligen kom hit till Sverige så letar vi efter en hyreslägenhet, säger María José Garcete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer