Sirkku Peltonen är professor i dermatologi. Tidigare vid Sahlgrenska Akademin, institutionen för kliniska vetenskaper. Numera på Helsingfors universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En person per år tvingas amputera”. Hör professorn Sirkku Peltonen förklara ovanliga sjukdomen Neurofibromatos. Foto: Johan Wingborg/Göteborgs universitet.

50 barn föds med sjukdomen Neurofibromatos – varje år

Publicerad

Sjukdomen Neurofibromatos har varit en stor del av professor Sirkku Peltonens liv. Hon har forskat om den i nästan 40 år.

– Det är bara omkring två procent av de som får sjukdomen som får benproblem. Det är jätteovanligt att behöva amputera, säger hon.

Neurofibromatos typ 1 tillhör gruppen ärftliga tumörsyndrom och karaktäriseras av godartade bindvävstumörer i huden och längs nerverna. Enligt Socialstyrelsen har cirka 3 000 personer i Sverige sjukdomen.

– Varje år föds det omkring 50 barn i Sverige med den här sjukdomen, säger professor Sirkku Peltonen.

Hon är professor i dermatologi och arbetade tidigare på Sahlgrenska Akademin och institutionen för kliniska vetenskaper. Nu är hon professor på Helsingfors universitet och på Åbo Universitetssjukhus.

Framsteg med forskning

Vid neurofibromatos utvecklas godartade tumörer längs nerverna. Den vanligaste formen bland neurofibromatoserna är neurofibromatos typ 1, även kallad von Recklinghausens sjukdom. Sjukdomen kan ge symtom på hud, ögon, skelett och nervsystem.

– Det har gjorts framsteg när det gäller neurofibromatos. Bland annat bättre diagnostik med blodprov och dna. Det har också registrerats ett cancerläkemedel för barn med tumörer, säger Sirkku Peltonen.

Än så länge finns inget läkemedel för vuxna med sjukdomen.

– Förhoppningsvis får även vuxna använda samma läkemedel inom några år, säger Sirkku Peltonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.