Efter fyra loppisar på en vecka har Lilly fått in över 12.000 kronor. Foto: Lasse Hamstein

7-åriga Lilly har loppis för Syriens barn

Uppdaterad
Publicerad

7-åriga Lilly Hamstein från Göteborg såg en artikel om barn från kriget i Syrien och bestämde sig för att göra något. Idag hade hon loppis igen och har nu samlat in över 12.000 kronor.

Det bakas för fullt i köket hemma hos familjen Hamstein, lussebullar och pepparkakor. I eftermiddag ska det tillsammans med kläder, leksaker och böcker säljas på loppis. Klockan två börjar Lilly och familjen bära ut allt till loppisståndet som de ska ha på gården utanför lägenheten i Björkekärr, Göteborg.

Läste om Syrien i tidningen

Det började för någon vecka sedan när Lilly satt och tittade i tidningen med sin pappa Lasse Hamstein. Det stod om en skolklass som samlade in pengar. Hon bestämde sig för hon också ville göra något och ordande en loppis med saker från familjens hem. Sedan dess har det blivit tre loppisar till med dagens.

Lillys pappa berättade om dotterns initiativ på sociala media, och vips hade hon fått in flera tusen kronor till efter att folk swishat pengar.

”Ni ger hopp!”

– Ni ger hopp till dom här barnen och det är väldigt bra av er, säger Lilly till alla dem som skänkt i en filmsnutt på Facebook. Det är jättebra och det är helt fantastiskt helt enkelt.

Pengarna ska Lilly skänka till en organisation som arbetar för flyktingbarn i och från Syrien. Mamma Petra och pappa Lasse Hamstein är stolta över sin dotters engagemang.

– Jag tror att det inspirerar andra att engagera sig, när de ser att en så liten människa kan göra så mycket, säger Lasse Hamstein.

Ännu en loppis-succé

Fredagens loppis blev ännu en succé. Redan en halvtimme innan den egentligen öppnade hade Lilly sålt för flera hundra kronor. Insamlingen har gett hela familjen mersmak, och kanske blir det mer efter jul. Lilly tycker att hon framför allt har lärt sig en sak:

– Att alla kan gör något.

Och hon tror att fler kan följa efter hennes exempel.

– Jag hoppas i alla fall det.

På julafton ska Lilly sätta in pengarna på Rädda Barnens konto. Totalt 12.167 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet