Den stora ökningen av orosanmälningar är enligt gymnasiechefen, Asal Josefsson, en fördubbling jämfört med i fjol. Foto: TT/Privat

70 orosanmälningar på gymnasieskola med 230 elever

Publicerad

Björkängsgymnasiet i Borås gjorde under det gångna läsåret 70 orosanmälningar till socialtjänsten.

Det handlar om drogpåverkade elever, misstankar om våld i hemmet och hedersförtryck.

– Det är fruktansvärt att det ska vara så, säger gymnasiechefen Asal Josefsson.

Björkängsgymnasiet i Borås som under det gångna läsåret haft 230 elever gjorde 70 orosanmälningar till socialtjänsten.

Anmälningarna handlar om drogpåverkade elever, misstankar om våld i hemmet samt om ungdomar som ska leva under hedersförtryck, som P4 Sjuhärad var först med att rapportera om.

– Det handlar främst om drogmissbruk och då är det hasch, cannabis och tramadol. Sen finns det även tyngre droger, säger gymnasiechefen Asal Josefsson till SVT Nyheter Väst.

– Vi har även fall där det handlar om misstankar om våld i hemmet och hedersförtryck.

Siffran har fördubblats

Den stora ökningen av orosanmälningar är enligt gymnasiechefen en fördubbling jämfört med i fjol. Gymnasieskolan har under det gångna läsåret haft ett samarbete med både socialtjänsten och polisen.

– Jag har ingen exakt statistik men jag vet att siffran har dubblats sedan året dessförinnan.

Asal Josefsson menar att problemen vanligtvis inte uppstår på gymnasiet utan finns sedan tidigare.

– Vi har uppmärksammat detta i tidigt skede, det kan också vara en anledning till att siffran är så hög.

”Det bästa beslutet för eleverna”

I mitten av juni stod det klart att gymnasieskolan läggs ned. Planen var att introduktionsprogrammen från Björkängsgymnasiet skulle flyttas till Kyllared, men det kommer inte att genomföras. De elever med gymnasiebehörighet kommer istället få börja på Borås andra gymnasieskolor.

– Detta är det bästa beslutet för eleverna, de står längst ifrån samhället. Det är mycket bättre att ha en integrerad skola. Det kan öka motivationen och närvaron, säger Asal Josefsson.

Eleverna är glatt inställda till beslutet.

– Majoriteteten av eleverna är glada över beslutet, de vill bli integrerade på andra skolor, så det är väldigt positivt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.