Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robin Cronström tillsammans med boendestödjarna på Tesia som alla är kritiska till den kommunala sammanslagningen. Foto: Lisa Johansson/SVT

70 personer kan få ny boendestödjare – protester mot politiskt beslut i Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Uddevallas politiska ledning vill flytta det privata boendestödet tillbaka till kommunal regi. Det möts av protester av de anställda, men också av Robin som har boendestöd på grund av allvarlig ADHD.

– Jag kommer inte komma ut och handla och hämta mina mediciner, min livskvalitet kommer att sjunka i botten, säger han.

Robin Cronström, har haft boendestöd på grund av allvarlig ADHD sedan 2019. Idag har han två personer som besöker honom vid tre tillfällen i veckan. Han är orolig för en förändring som de styrande politikerna i Uddevalla annonserade i mitten av april.

Stora förändringar

M, KD, SD och Uddevallapartiet vill göra en rad förändringar inom socialförvaltningen. Ett av förslagen var att boendestödet för brukare med psykisk funktionsnedsättning skulle övergå från privat till kommunal regi. 

Förutom kommunen finns idag tre privata aktörer som tillsammans ger boendestöd till 70 brukare. Om förslaget genomförs skulle det innebära att alla som har boendestöd i Uddevalla skulle få hjälp av kommunanställda. Totalt rör det sig om 170 personer.

Förslaget har antagits av både socialnämnden och kommunstyrelsen. Med stor sannolikhet kommer det att antas av kommunfullmäktige i samband med onsdagens möte.

Robin Cronström tror att han inte kommer lita på dem nog för att släppa in dem i lägenheten och i förlängningen fortsätta få hjälp.

– Jag har väldigt mycket ångest inför det här, säger han.

”Vi är som en familj”

Katrin Berntsson och Mikaela Lönngren är boendestödjare på privatägda Tesia. Sedan de fick kännedom om förslaget har de träffat flera politiska partier. De vill stoppa förändringen som de tror kan vara skadlig för brukarna.  

– För många personer är vi som en familj som de haft i många år, och det rycks ifrån dem nu, säger Katrin Berntsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.