Foto: Uddevalla kommun

Uddevalla kommun: ”Det handlar om att få ner kostnaderna”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i Uddevalla kommuns socialnämnd försvarar förslaget att flytta privat boendestöd till kommunal regi. 

– Det handlar om att vi behöver strukturera om verksamheten så att vi får ner kostnaderna med tjugo miljoner årligen, säger Ann-Charlott Gustafsson (UP).

Förslaget att boendestödet för brukare med psykisk funktionsnedsättning ska övergå från privat till kommunal regi har mött kritik från anställda. Men socialnämndens ordförande säger till SVT Nyheter Väst att det är ett sätt att genomföra nödvändiga besparingar.

– Man kan samordna verksamheterna på ett helt annat sätt. Det är olika utförare, och nu får vi alla under en och samma hatt, säger Uddevallapartiets Ann-Charlott Gustafsson.

”Gäller att jobba försiktigt”

Nuvarande boendestödjare har också varnat för att förändringar kan vara skadligt för brukare med psykiska funktionsnedsättningar.

– Jag förstår att de har en oro för vad som kommer hända, men då gäller det att jobba försiktigt och bygga ett förtroende så att de känner att de kommer att få den insatsen de har haft tidigare, säger Ann-Charlott Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.