Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gustaf Josefsson (M) och Carina Örgård (V) Foto: SVT

75 barnmorskor saknas i Göteborg – inga nya pengar utlovas

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på barnmorskor på Östra sjukhuset diskuterades intensivt när regionfullmäktige höll möte i Borås på tisdagen. Trots höstens intensiva debatt utlovades inga nya pengar för att lösa personalbristen.

I klippet hör de hur politiker från V och M vill lösa barnmorskebristen

I mitten av november fick regionstyrelsen, som basar över sjukvården i hela Västra götaland, rapporter om att det är 75 vakanta barnmorsketjänster på förlossningen på Östra. Totalt jobbar 275 barnmorskor på de olika avdelningarna. I nuläget går man runt genom övertid och bemanningsföretag.

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tog tillfället i akt att ta upp hur bemanningsfrågan ska lösas på dagens möte med regionfullmäktige.

– Jag är inte nervös över att vi kan visa att vi använt statsbidragen rätt, men jag är nervös över att ju fler som går ut och säger att de inte vill jobba på förlossningen skapar en negativ spiral så att det blir än svårare att rekrytera, sade Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande från talarstolen på en fråga från Cecilia Dahlman Eek (S) om hur de riktade statsbidragen på 35 miljoner verkligen kommit Sahlgrenska till del.

V vill höja lönerna

Vänsterpartiets gruppledare Carina Örgård lyfte att hennes parti i sin tilläggsbudget inför nästa år vill satsa stoppa regionstyrets planer på ekonomi i balans på 1,4 miljarder.

Pengarna vill hon satsa på högre löner för barnmorskorna, arbetstidsförkortning och barnmorskeledda enheter.

– Vi har en förlossningsvård som äventyrar patientsäkerheten och barnmorskorna tjänar 1 000 kronor under riksgenomsnittet, så kan vi inte ha det.

M vill rotera med mödravården

Gustaf Josefsson (M), ordförande för Sahlgrenskas styrelse, och med en bakgrund som organisationskonsult, anser att mycket kan lösas med bättre ledning och styrning.

– När vi lyssnar på verksamheten är det inte just mer pengar som alltid är grejen, vi ser att vi har många barnmorskor i mödravården. Jag tror vi kan göra det lättare att byta mellan att jobba där och på förlossningen.

I den beslutade budgeten för 2022 får Sahlgrenska 250 miljoner i extra medel, och förlossningen är ett av sex områden som får dela på de pengarna. Något extra utöver vad som redan är budgeterat finns inga politiska beslut på trots den senaste tidens debatt om personalbrist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer