Vaccinationssamordnare Kristine Rygge betonar att vaccinet är gratis. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

80 000 vaccinerade i Västra Götaland

Publicerad

Arbetet med att vaccinera västsvenskarna fortsätter, men inte i det tempo man hade önskat. Förseningar har bidragit till att målen inte nåtts.

– Vi hade kunnat vaccinera fler, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare VGR.

– De flesta som har fått vaccination ingår i fas 1. De bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, samt vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare VGR.

Mindre än en procent i Sverige har fått bägge doserna, men kan det här innebära att smittorisken trots allt minskar?

Coronaviruset i Västsverige

– Svar nej, säger säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare VGR, man kan inte se någon effekt av vaccineringen så här tidigt.

Varnar för bedragare

På grund av risken för bedrägerier så kommer alla som är äldre än 85 år i Västra Götalandsregionen att bli uppringda av sin vårdcentral när det är dags att vaccinera sig mot covid-19.

-  Det som är viktigt att tänka på är att vi aldrig ber om bank-id, legitimation eller kontonummer. Och all vaccin är gratis, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare VGR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet