Foto: SVT

Antalet covidsmittade i Strömstad har minskat med 30 procent

Uppdaterad
Publicerad

För bara en vecka sedan såg det mörkt ut i Strömstad på grund av den kraftiga ökningen av covidfall. Gränsen mot Norge hade stängts och oron för den brittiska mutationen av coronaviruset var stor. Nu har det vänt rejält i gränskommunen.

– Förra veckan var det 74 nya fall och det är hela 30 procent mindre än veckan innan, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

Strömstadsborna, vårdcentralerna och andra verksamheter i kommunen får beröm av smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg under onsdagens presskonferens om covidsituationen i Västra Götaland.

– Jag vill rikta en väldigt stor eloge till att Strömstadsbor som tagit den kraftiga ökningen av antalet sjuka på stort allvar och att de har bidragit till att få ner smittspridningen i kommunen, säger han.

Coronaviruset i Västsverige

Enligt honom är det viktigt att den uppåtgående kurvan har brutits och att det i förra veckan bara var 74 nya fall som inrapporterades, vilket är en minskning med 30 procent mot veckan innan.

– Jag vill också påpeka att det inte finns något som talar för att utbrottet i Strömstad orsakats av den brittiska stammen.

Fortsatt tufft läge

När det gäller antalet inneliggande patienter på sjukhu

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götaland. Foto: SVT

s, som är sjuka i covid-19, så är det inte några större förändringar mot förra veckan. 346 patienter, varav 57 av dem, får intensivvård i Västra Götaland. Det är enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström, ett fortsatt tufft läge för sjukhusen i regionen.

– Den fortsatta nedgången som vi hade hoppats på har uteblivit. Enda sättet att få ner kurvan är att minska smittspridningen i samhället och då minskar trycket på vården, säger Ann Söderström.

Antalet bekräftade fall av covid-19 var 4160 under förra veckan och ungefär så har det sett ut under de senaste tre veckorna. Att minskningstakten står stilla oroar.

– Antalet fall har lagt sig på en ganska hög nivå och vi har inte fått den nedgång som vi hade önskat och det finns en stor oro för att det kan innebära att det är på väg upp igen, säger Thomas Wahlberg.

Störst i väst

Det är i de västra delarna av Västra Götaland som smittökningen är störst, i Göteborgsområdet och Fyrbodal medan det minskar i Skaraborg, Borås och Sjuhäradsbygden.

– Det är viktigt att vi följer alla råd till punkt och pricka så att det inte drar iväg ytterligare. Och det gäller ung som gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet