Åklagare Thomas Ahlstrand vill att den åtalade mannen döms till 7 års fängelse. Foto: SVT

Åklagaren: Sju års fängelse i unikt våldtäktsfall i Billdal

Uppdaterad
Publicerad

Den 58-årige man som misstänks för att ha våldtagit en flicka i Billdal 1995 bör dömas till sju års fängelse. Det anser åklagaren.

Mannen är fortsatt häktad i väntan på dom.

– Straffvärdet på den här typen av brott är åtta år men sen ska man göra en avräkning med tanke på tid som förflutit och i liknande fall har det varit på ett år. Så då landar vi på sju års fängelse, säger åklagaren Thomas Ahlstrand till SVT direkt efter att förhandlingen avslutades på tisdagsförmiddagen.

Rättegången mot den misstänkte mannen avslutades på tisdagen efter en och en halv dags förhandling.

Överfallet i Billdal 1995

– Vi har i rätten en samlad målsägande, och vi har en åtalad som inte säger så mycket överhuvudtaget. Dessutom har vi teknisk bevisning, säger Thomas Ahlstrand.

Hur tror du att domen kommer bli?

– Vi kommer få besked om tingsrätten beslutar att mannen ska vara fortsatt häktad och jag kommer bli väldigt förvånad om han inte kommer vara det, säger Ahlstrand.

På plats under rättegången fanns även Anna Rösman, som företräder mannens offer. Hon vill inte kommentera hur hennes klient mår.

– Jag hoppas att det slutgiltiga straffet kommer bli kännbart. Jag tror att det hade blivit längre om det hade skett i nutid, säger hon.

Vad säger din klient om det föreslagna straffet?

– Hon har inga, och har inte haft några åsikter om det.

Hittades via dna-sökning

Överfallet på den då 8 år gamla flickan inträffade i september 1995, men först tidigare i år fick polisen ett genombrott i utredningen. En ny form av sökning på de dna-spår som fanns på flickans tröja ledde till att 58-åringen häktades och så småningom även åtalades.

Mannen har hela tiden nekat till brott.

Under tisdagseftermiddagen beslutade rätten att mannen ska vara fortsatt häktad i väntan på dom. Domen väntas komma om en vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet i Billdal 1995

Mer i ämnet