Foto: SVT/TT

Åklagaren utmanar praxis kring nazistsymboler

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren tänker försöka åtala NMR-aktivister för hets mot folkgrupp, bland annat på grund av användningen av den så kallade Tyrrunan under demonstrationen. Den har tidigare inte bedömts utgöra hets mot folkgrupp.

Under fredagen meddelar åklagaren Jonas Martinsson att han delger totalt 16 personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen misstanke om hets mot folkgrupp efter deras demonstration i Göteborg i höstas.

Hälften av dem misstänks också för våldsamt upplopp och ytterligare en misstänks bara för våldsamt upplopp.

NMR-demonstration i Göteborg

Enligt åklagaren är misstanken om hets mot folkgrupp ett resultat ”av en samlad bedömning”.

– Det handlar om symboler de har haft och saker de har sagt, säger Jonas Martinsson.

Innebär det att du anser att Tyrrunan, deras symbol på flaggorna, utgör hets mot folkgrupp?

– Ja det anser jag, när den används i det här sammanhanget.

Har tidigare prövats

Runan, som i den nordiska mytologin står för kamp och seger, har tidigare analyserats av justitiekanslern, som kom fram till att den inte kunde bedömas som en symbol för hets mot folkgrupp. Som SVT tidigare har rapporterat har det höjts röster för att den borde göra det.

– JK har testat runan i sig. Jag menar att den i ett visst sammanhang kan vara en del i ett uttryck för hets mot folkgrupp, säger Jonas Martinsson.

Innebär det, om du når så långt som till åtal och fällande domar, att NMR inte i fortsättningen kan använda den symbolen?

– Det är för tidigt att säga, jag vill inte uttala mig om det i ett så här tidigt skede av utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet