Läraren åtalas nu vid Borås tingsrätt (t.v.), misstänkt för bland annat våldtäkt mot barn. Foto: Sofia Netskar/SVT, Thomas Johansson/TT

Åklagaren yrkar på fängelse för våldtäktsmisstänkt lärare

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den lärare som misstänks för ett antal fall av sexuella ofredanden och våldtäkt mot barn avslutades på tisdagen i Borås tingsrätt.  Åklagaren yrkar på ett flerårigt fängelsestraff.

– Huvudförhandlingen är nu avslutad och jag har vid bifall till hela åtalet yrkat på sju års fängelse samt att den misstänkte ska vara kvar i häkte, säger kammaråklagare Andreas Lennartsson i ett pressmeddelande.

Mannen har jobbat på en skola för låg- och mellanstadieelever i Borås.

15 målsägande – alla minderåriga

Det finns 15 målsägande i målet – alla är under 15 år. Det har varit förinspelade förhör med dem under förhandlingarna.

Hur har du resonerat när du yrkade på sju års fängelse?

– Jag har utgått från olika gärningars straffvärde och principer för hur man ska räkna om man har flera brott. Generellt sett ska det allvarligaste brottet ge fullt straffvärde och det finns en formel för detta, säger Andreas Lennartsson. 

Sökt vård för pedofili

Spelar det någon roll att han sökt vård för sin pedofili?

– Det anförs från försvaret som ett skäl till mildrat straff och det får tingsrätten pröva. Det är två olika saker. Först måste man fastställa straffvärdet för varje enskild gärning.

Mannen är kvar i häkte beslutade rätten på torsdagen. Dom faller den 16 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.