Under torsdagskvällen blockerade besättningen på Rainbow Warrior en oljetransport till Preemraff. Foto: SVT

Aktivister blockerar oljetanker i Lysekil

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan halv åtta på torsdagskvällen inledde Greenpeace ännu en aktion riktad mot Preemraff i Lysekil. Fartyget Rainbow Warrior blockerar oljetankern Grena Knutsen från att åka in i Brofjorden och lasta av olja i hamnen.

Vid 22.30-tiden på torsdagen hade oljefartyget vänt och kört ut till havs.

Aktionen sker med fartyget Rainbow Warrior och den är senaste aktionen av en serie av flera som Greenpeace har arrangerat för att demonstrera mot planerna att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Ombord finns ett 20-tal aktivister, därbland kommunikationsansvariga Markus Mattisson.

Utbyggnad av Preem

– Vi stannar kvar tills Stefan Löfven väljer parisavtalet och en långsiktigt hållbar välfärd framför ett oljebolags kortsiktiga vinstintresse.

Kustbevakningen och polisen var under torsdagskvällen på plats i inloppet.

– Vi är på plats i hamnen och jobbar med att samverka med de olika berörda parterna, sade Jenny Widén, vid polisen i region Väst, tidigare under kvällen.

Produktionen påverkas inte

Preem strävar även de efter en gemensam lösning.

– Vi samarbetar med myndigheterna för att hitta en lösning. Vi vill naturligtvis att båten ska flytta på sig, säger Stig Nilsson från Preems kommuniaktionsavdelning.

Vad det gäller produktionen i Preemraff så har den hitintills inte drabbats enligt Stig Nilsson.

– Som det är just nu så flyter produktionen på som vanligt, säger han.

Ankrade om under natten

Under tidiga fredagsmorgonen flyttade Greenpeace sitt fartyg till en position utanför det avspärrade hamnskyddsområdet.

– Läget är ganska likt från igårkväll, Rainbow Warrior ankrade om vid 03.17 och la sig utanför det området men de blockerar fortfarande in- och utfart, säger Jenny Berg på Kustbevakningens ledningscentral.

Vid halv sex på fredagmorgonen var även Kustbevakningen kvar på plats med två fartyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet