Ny protest mot utbyggnaden av Preem i Lysekil. Foto: SVT/Oscar Barragan

Här kedjar aktivisterna fast sig för att protestera mot Preem

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen kedjade fyra aktivister fast sig i oljetunnor utanför Preems oljeraffinaderi i Lysekil. Det för att protestera mot företagets planer på att bygga ut.

– Det är en otillåten demonstration, säger Stig Nilsson, kommunikatör på Preem.

Det är miljöaktivistgruppen Extinction rebellion som ligger bakom protesten som började under måndag morgonen.

– Det är lastbilar som kommer hit för att hämta bensin och diesel. Så det är den trafik som vi vill stoppa. Men vi riktar oss också mot regeringen. Vi uppmanar dem att fatta rätt beslut, säger Ragnhild Larsson från Extinction Rebellion.

Utbyggnad av Preem

”Ingen överraskning”

Stig Nilsson, kommunikatör på Preem, berättar att efter de senaste veckornas olika aktioner mot företaget så kommer inte den här protesten som en överraskning.

– De sitter på Preems väg. Det är en otillåten demonstration och det är upp till polisen att avgöra vad de ska göra nu, säger han.

Lugn aktion

Under eftermiddagen har polisen varit på plats och talat med miljöaktivisterna.

– Vi är på plats och har anvisat demonstranterna till en plats där de kan stå, och de sköter sig än så länge, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

Är aktionen laglig i och med detta nu?

– Ja, det är en laglig aktion just nu så länge de inte stör ordningen så är det lagligt, och vi har varit i kontakt med säkerhetsansvariga på Preem så alla är informerade. Just nu är det en lugn aktion, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet