Jessica Lovell, talesperson för nätverket Stoppa Preemraff, uppmuntrar till alla slags protestaktioner för att stoppa utbyggnadsplanerna – inklusive civil olydnad. Foto: Privat

Nätverket Stoppa Preemraff uppmanar till olagliga aktioner i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Stoppa Preemraff uppmanar till flera veckor av aktioner för att stoppa Preems utbyggnad i Lysekil. Aktionerna får enligt nätverket utföras av vem som helst. Civil olydnad, alltså olagliga handlingar, uppmuntras.

– Efter semestern vill vi kicka igång motståndet igen. Vi satsar på tre veckor från och med den 22 augusti, säger Jessica Lovell, talesperson för nätverket Stoppa Preemraff.

Preems planerade utbyggnad av raffinaderiet skulle öka anläggningens utsläpp kraftigt. Stoppa Preemraff, ett nätverk för ett antal organisationer, menar att det är helt oacceptabelt med utbyggd fossilindustri mitt i en klimatkris.

Två domstolar har tidigare gett grönt ljus för planerna, och nu har ärendet hamnat på regeringens bord för slutgiltigt beslut.

Protester välkomnas

För att få regeringen att sätta stopp för planerna, uppmuntrar Stoppa Preemraff till en rad aktioner över hela Sverige. Alla protester från konstverk till civil olydnad uppmuntras.

Ni säger ja till civil olydnad, alltså olagliga handlingar. Varför?

– Ja, vi ser det som en effektiv metod för att få till en förändring. Vi ser också att vi inte har så många andra verktyg att ta till, säger Jessica Lovell.

När man läser om ert nätverk står det att arbetet för att stoppa utbyggnaden ska ske genom påverkansarbete, informationsspridning och namninsamlingar. Där står inget om civil olydnad?

– Nätverket består av en mängd olika organisationer, från sådana som använder sig av civil olydnad ibland till Jordens Vänner som absolut inte sysslar med civil olydnad.

”Nödvändigt inslag”

Men ni som nätverk ställer er nu bakom civil olydnadsaktioner?

– De som ingår i nätverket måste gå med på ett dokument, där det framgår att alla organisationer tar ansvar för sina egna aktioner. Är man med i nätverket måste man acceptera att där finns andra som kanske använder metoder man själv inte använder.

– Vi ser civil olydnad som ett nödvändigt inslag i en demokrati.

Vi har representativ demokrati bland annat för att förhindra att folk tar lagen i egna händer.

– Jo, men vi anser att utbyggnaden av Preemraff strider mot miljöbalken, klimatlagen och Parisavtalet.

Men två rättsinstanser har gjort en annan bedömning?

– Ja, men vi gör en annan bedömning, och det vill vi markera – genom bland annat olagliga aktioner.

Nedan ser du en sammanfattning av vad som hänt kring Preems ansökan om utbyggnad:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet