Aktivister från Greenpeace klättrade upp i kranarna i råoljeterminalen i Lysekil. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Klimataktivister blockerade Preemraff – klättrade upp i kranar

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivister klättrade upp och kedjade fast sig i kranarna i råoljeterminalen i Lysekil på söndagen. Det handlade om en protest i samband med att regeringen ska besluta om tillståndet att låta Preem bygga ut sitt raffinaderi. Sex personer är anhållna misstänkta för brott mot skyddslagen.

Vid åttatiden på söndagsmorgonen tog sig sex klimataktivister in på ett skyddsområde på Preems råoljehamn i Lysekil. Tre av dem klättrade upp och kedjade fast sig i kranarna som används för att lasta av olja från anländande fartyg.

Syftet med aktionen var, enligt Isadora Wronski, chef för Greenpeace, att förhindra råoljetankern ”Grena Knutsen” att leverera sin råolja.

– När Grena Knutsen började gå in på söndagsmorgonen för att leverera sin olja klättrade vi upp i kranarna för att förhindra detta, säger hon.

Det här är ju en farlig aktion. Är det värt den risken?

– Vi har vidtagit säkerhetsåtgärder. Våra klättrare har utrustning på sig och är tränade i industriklättring, säger Isadora Wronski.

”De begår ett brott”

Preem ser allvarligt på aktionen.

– Det här är väldigt, väldigt felaktigt. De begår ett brott och har tagit sig in på ett skyddsområde. De hindrar ett annars säkert arbete på kajen. Vi gör ingenting, utan det här är en polisiär händelse, säger Stig Nilsson, presskontakt på Preemraff.

Sex gripna av polis

Polisens insatsstyrka larmades till Lysekil. De sex klimataktivisterna som tagit sig in på Preems skyddsområde greps under förmiddagen av polis misstänka för brott mot skyddslagen. De anhölls senare under kvällen.

– Samtliga sex är anhållna misstänkta för brott mot skyddslagen, säger Stefan Lång, jourhavande förundersökningsledare, till TT.

Greenpeace avslutar aktionen

Greenpeace avslutar därmed aktionen i Lysekil. Och enligt Greenpeace-chefen Isadora Wronski kommer de att köra bort fartyget Rainbow Warrior, som tidigare under veckan blockerat Preemraffs produkthamn.

– När vädret tillåter kommer vi att köra bort fartyget, men vi fortsätter med fredliga protester, säger hon.

I klippet nedan ser du när Greenpeace inledde en blockad av hamnen i torsdags när deras skepp Rainbow Warrior ankrade i farleden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.