Under fredagskvällen valde Sjöfartsverket att öppna farleden efter att Greenpeace fartyg Rainbow Warrior i över ett dygn blockerat Preemraffs produkthamn i Lysekil. Nu har fartyget istället lagt ankar utanför Malmön och fortsätter med en fredlig aktion. (Arkivbild) Foto: Frank Augstein/TT

Sjöfartsverket har öppnat Brofjorden – polisen kvar och bevakar

Uppdaterad
Publicerad

Greenpeace fartyg Rainbow Warrior har i över ett dygn blockerat Preemraffs produkthamn i Lysekil. Två tankers i hamnen har inte kunnat komma ut, en tvingades vända och lägga sig för ankar i går och tre väntas in under fredagen. Under fredagskvällen valde Sjöfartsverket dock att öppna farleden igen – under förutsättning att polisen finns på plats. Detta har lett till att Rainbow Warrior har släppt sin blockad.

Isadora Wronski, Sverigechef för Greenpeace, befinner sig i Lysekil har tidigare sagt att man har lång uthållighet.

– Vi kommer att fortsätta stoppa detta miljöbrott tills Stefan Löfven tar sitt ansvar och stoppar den planerade expansionen av Preemraff samt börjar utfasningen av alla fossil verksamhet i Sverige, säger hon och tillägger att världen befinner sig i ett klimatnödläge.

Men trots det har Rainbow Warrior alltså flyttat på sig under fredagskvällen. Detta efter att Sjöfartsverket öppnat farleden under förutsättning att polis finns på plats. Enligt pressenheten på myndigheten har ett av de instängda fartygen, Tern Ocean, kunnat ta sig ut ur hamnen.

– Efter att Sjöfartsverket öppnade farleden, så började Tern Ocean att röra på sig. Eftersom vi prioriterar säkerheten först valde vi att flytta på oss. Nu har vi lagt ankare en bit därifrån och avvaktar, säger Isadora Wronski.

Raffinaderiet fortsätter producera

Även från Preemraffs sida säger man sig ha god uthållighet.

– Jag kan inte säga hur länge man kan acceptera detta, men än så länge producerar och levererar vi, säger Stig Nilsson på företagets kommunikationsavdelning.

Enligt honom är detta också en sjörättslig fråga.

– Det är Sjöfartsverket som ansvarar för farleden. Frågan är om man kan hantera en farled så här, när trafiken här är av betydelse för svensk försörjningstrygghet, säger han.

Ytterligare tankfartyg väntas komma

Både polisen, kustbevakningen och Sjöfartsverket är inblandade i försöken att få Greenpeace att bryta blockaden. Under fredagseftermiddagen var en polisbåt framme vid Rainbow Warrior och beordrade fartyget att lämna området eftersom detta har avlysts av Sjöfartsverket.

– Det verkar på dem ombord som om de hade förståelse för detta och var nöjda med den publicitet de fått, så vi får väl se om de lämnar nu, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson då.

De två tankfartyg som varit inlåsta i produkthamnen är danskflaggade Tern Ocean och Tarnbris. Den tankfartyg som tvingades ankra upp utanför är Bahamasflaggade Grena Knutsen. Ytterligare tre tankfartyg väntades komma till Lysekil under fredagen.

”Fredliga protesten fortsätter”

Vad som händer nu är fortfarande oklart. Farleden är för tillfället öppen, men Rainbow Warrior ligger inte långt därifrån. De har lagt ankar utanför Malmön. Enligt Isadora Wronski fortsätter den fredliga akitonen.

Kommer ni att gå tillbaka och blockera farleden?

– Vi vill aldrig kommentera kommande planer. men vi har möjlighet att stanna kvar om det behövs. Vi får se lite hur de olika fartygen väljer att röra på sig, men den fredliga protesten fortsätter.

I klippet nedan ser du hur det var när blockaden började på torsdag kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.