Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Runo Johansson, (L), ordf kommunstyrelsen Tidaholm, och Carina Andersson, undersköterska, vid nyöppnade Lindängen. Foto: SVT

Efter turerna: Äldreboendet Lindängen i Tidaholm öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det omdebatterade äldreboendet Lindängen i Tidaholm öppna igen. Hemmet stängdes under stora protester 2021 och de äldre flyttades redan före den folkomröstning som var beslutad.

För att spara pengar beslutade Tidaholms dåvarande socialdemokratiska ledning att lägga ner äldreboendet Lindängen i Ekedalen utanför Tidaholm. Stora protester ledde fram till en folkomröstning – men kommunen flyttade alla boende FÖRE folkomröstningen. Statsvetare kritiserade kommunen för att underminera beslutsgången och menade att kommunledningen försökte få folk att ge upp sitt engagemang.

I folkomröstningen ville en förkrossande majoritet – 83 procent – ha Lindängen kvar. Senare avgick S-ledningen när de inte fick igenom sin budget. På måndagen visades Lindängens lokaler upp av den grupp som arbetat för att hemmet ska vara kvar tillsammans med den nu styrande borgerliga majoriteten.

Socialdemokraterna i Tidaholm står fast vid att de inte vill ha kvar Lindängen som äldreboende. Så frågan är då om (S) kommer att stänga Lindängen igen om de går segrande ur valet?

– Det vi säger är att vi kan använda lokalerna bättre på ett annat sätt och att vi kan lösa äldreomsorgen på ett annat sätt, säger oppositionsrådet Anna-Karin Skatt (S).

Innebär det att socialdemokraterna kan tänka sig att stänga Lindängen igen om ni kommer till makten?

– Jag vill inte gå in i den diskussionen innan vi har ett valresultat. Men vi hade hellre sett att inflytten inte skett före valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer