• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en transformatorstation i Harsprånget i Jokkmokks kommun. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer:

Helene Odenjung (L) kräver att nämndens ordförande Tord Karlsson (S) ska avgå efter skandalen kring Intraservice i Göteborgs stad. Foto: SVT/Privat

Alliansen kräver Karlssons avgång

Publicerad

Efter turerna och misstankarna om korruption vid Intraservice i Göteborg får högsta chefen sparken. Oppositionen tycker inte det räcker utan anser att ansvarig politiker, socialdemokraten Tord Karlsson, bör avgå.

Under måndagen kom beskedet om att Nisse Waldefeldt, förvaltningschef Intraservice, ska sparkas. Det formella beslutet fattas under ett extrainsatt nämndmöte. Men oppositionen anser också att nämndes ordförande Tord Karlsson bör ställa sin plats till förfogande. Något Helene Odenjung (L) påtalat redan när revisionsrapporten om resorna var uppe till debatt i kommunfullmäktige.

– Vi tycker inte att det duger att skylla ifrån sig på förvaltningen som han var ganska snabb med att göra. Han tog själv ett ordförandebeslut på att åka med på den resa som stadsrevisionen har kritiserat, säger Helene Odenjung (L), kommunalråd.

– Jag tycker det finns ett politisk ansvar i det här. Det är inte första gången det uppdagas och ändå fortsätter det, säger hon.

USA-resa i nio dagar

Det var 2016 som bland annat Tord Karlsson och Waldefeldt som åkte på en konferens hos Microsoft huvudkontor i Seattle i USA. Flygresa och boende kostade skattebetalarna 120.000 kronor.

Senare visade det sig att resan till Seattle varade i totalt nio dagar inklusive restid medan konferensen endast pågick i tre. Tord Karlsson menar att det inte alls handlar om någon nöjesresa och att man jobbade övrig tid. Han har inte heller för avsikt att avgå från sin post som kommunalråd och ordförande i nämnden för Intraservice.

– Det här handlar om förvaltningsfrågor som har gått fel och då ska man utkräva ansvar på rätt nivå och de som har haft uppgift att uppfylla detta och det är inte den politiska nämnden, säger han.

Externa utredningar

Karlsson påpekar också att det pågår två externa granskningar om Intraservice. Den första utredningen handlar om de flertal resor som gjorts och den ska vara klar i januari. I den andra undersöks tjänstemännens relationer till leverantörer.

– Man har helt enkelt inte tagit tillräckligt ansvar för att regler och rutiner har följts och det ska vi reda upp. Vi måste se om det finns mer opassande beteende helt enkelt, säger Tord Karlsson.

Hermanssons stöd

Även Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, har fortsatt förtroende för Tord Karlsson. Hon menar att han tar sitt ansvar genom att reda upp den situation som har uppstått.

– Snarare än yrka på avgång så fort det har hänt någonting så tycker jag att man ska stanna också städa och jag tycker att Tord Karlsson tar sitt ansvar just nu, säger Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot Intraservice

Mer i ämnet