Jonas Ransgård, (M) och Ann-Sofie Hermansson, (S). Foto: SVT

Kräver samarbete om Nordstan

Publicerad

Efter polisens rapport om situationen i Nordstan bjuder nu Alliansen in de styrande i Göteborg till blocköverskridande samtal.

– Det är dags att sluta blockera varandras förslag och börja samarbeta, säger Jonas Ransgård, (M).

Polisen har tillsammans med Fältgruppen City kartlagt ungdomarna som rör sig i Nordstan i centrala Göteborg efter att köpcentret stängt, vilket vi rapporterade om under onsdagen.

Bland annat har man kommit fram till att majoriteten av ungdomarna just nu är ensamkommande barn från Afghanistan.

Man säger också att många av slagsmålen som varit under senaste tiden handlar om konkurrens om drogförsäljning i området, vilket vi också berättat tidigare.

Alliansen bjuder in

Moderaterna i Göteborg har tidigare kommit med flera förslag till åtgärder, bland annat vill man stänga Nordstan mycket tidigare än idag. Men hittills har deras förslag röstats ner och nu efterlyser man alltså blocköverskridande samtal.

– Vi vill sätta oss ner med de rödgröna och diskutera åtgärder. De här problemen är så allvarliga och har pågått så länge att nu måste vi gemensamt agera, säger Jonas Ransgård, moderatledare i Göteborg.

Han har skrivit en öppen inbjudan om samtal tillsammans med kollegorna i Liberalerna och Kristdemokraterna.

Förutom att Alliansen fortsatt strävar efter begränsade öppettider föreslår man också ökad kameraövervakning och ett förbättrat samarbete mellan kommunen och föreningslivet.

– Rapporten talar om att många unga vill vara mer aktiva än vad de ser möjligheter till att vara. I stället blir Nordstan deras fritidsgård. Här finns mycket att arbeta vidare med i samarbete med föreningslivet, säger David Lega (KD).

Motarbetar varandra

Jonas Ransgård säger att man är trötta på att den politiska majoriteten i Göteborg konsekvent röstar ner Alliansens förslag, samtidigt som han medger att man själva ofta försöker blockera deras förslag.

– Eftersom det är så här måste vi nu hitta sätt att samarbeta. Situationen i Nordstan är oacceptabel, säger han.

Anne-Sofie Hermansson, (S), kommunstyrelsens ordförande, välkomnar förslaget.

– Jag är mycket positiv. Jag har länge föreslagit just ett samarbete så det är ju trevligt att Alliansen också vill ha det nu, säger hon.

På frågan om vilken fråga som blir svårast att komma överens om svarar Anne-Sofie Hermansson den om öppettiderna.

– Moderaterna vill ju gärna stänga ner och begränsa göteborgarnas möjligheter att röra sig i Nordstan. Jag tycker att det ska vara en öppen plats och signalerna jag fått är att näringslivet inte förespråkar begränsade öppettider. Så det är väl här vi får diskutera oss fram till något vi kan komma överens om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.