Många kommuner väljer bort porträttfotografering i skolan. Foto: SVT

Allt fler kommuner tackar nej till skolfoto

Uppdaterad
Publicerad

Dyrt och onödigt i tider av mobilkameror. Det är argument som får kommuner att ställa in skolfotograferingen.

– Porträttfoton är inte alls relevant längre, säger Ingvor Bergman, ordförande för utbildningsnämnden i Falköping.

SVT Nyheter Småland har gjort en enkät som visar att allt fler kommuner slutar med skolfoto. Trenden märks även i Västra Götaland, där till exempel Falköpings kommun beslutat att inte låta ta några porträttfoton. Däremot fotograferas klasserna.

– Det som vi såg rände iväg var alla de här porträttfotograferingarna. De blev jättedyra för många familjer, säger Ingvor Bergman.

LÄS MER: Livlig debatt om att skolfotona ska tas bort

Hon menar att familjer känner sig pressade att köpa dyra paket med foton. Patrik Nilsson, vd för Foto Norden i Göteborg, menar att familjerna tvärtom har en stor valfrihet. Idag skickar skolfotograferna inte hem några paket, utan man väljer ut bilderna via internet.

– Det är flera år sedan det försvann och den myten lever fortfarande kvar – men så är det inte längre, säger Patrik Nilsson.

”Rättvisefråga”

Trots att barn idag ofta har egna mobiltelefoner med kamera, ser Patrik Nilsson det som en fråga om rättvisa att de erbjuds möjlighet att fotograferas av en professionell fotograf.

– Det ska inte vara beroende på var man bor någonstans om man kan bli fotograferad eller inte, säger han.

LÄS MER: Skolkatalogen ses som ett register

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.