På tisdag fattas beslutet av Byggnadsnämnden angående Stora Amundön och Billdals skärgård. Det enligt ett pressmeddelande under fredagseftermiddagen. Foto: SVT

Amundön blir naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Stora Amundön och Billdals skärgård ska bli naturreservat inom kort. Det slutgiltiga beslutat fattas på tisdag nästa vecka.

Enligt ett pressmeddelande från Göteborgs stad så ska beslutet om naturreservaten fattas av Byggnadsnämnden på tisdag. Efter det har området skydd, enligt kommunstyrelsen för Göteborgs stad.

– Vi vill att alla göteborgare ska ha nära till naturen och att värdefulla områden ska få skydd, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling.

Ekosystem ska skyddas

Att bevara naturen är en del i FN:s globala hållbarhetsmål. Känsliga ekosystem ska skyddas och den biologiska mångfalden, både på land och under vatten, ska bevaras.

– Därför är vi glada över att Billdals skärgård och Stora Amundön blir naturreservat. Här finns både värdefulla ålgräsängar och omtyckta bad- och promenadområden, säger Ulf Kamne.

Flera områden är skyddade sedan tidigare, till exempel Delsjöområdet, Vättlefjäll, Rya skog och Sillvik. I den nya stadsdelen Kvillebäcken finns naturen närvarande som ett grön-blått stråk. Målet är att man ska kunna ta sig längs hela Kvilledalen från Göta älv till Nordre älv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.