SDN Angered satsar 1,5 miljoner kronor under närmsta veckorna för att öka tryggheten igen i stadsdelen. Foto: SVT

Angered satsar 1,5 miljoner kronor på ökad trygghet

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen hade politikerna i Angereds stadsdelsnämnd ett extrainsatt möte. Där beslutade en enig nämnd att satsa 1,5 miljoner kronor på att öka tryggheten för både personalen och för invånare i stadsdelen. Detta efter de senaste veckornas oroligheter där kriminella, bland annat, har kontrollerat personer i bostadsområdena i så kallade vägspärrar.

Stadsdelen har valt att öka tryggheten hos sina anställda, inom bland annat hemtjänsten, genom en så kallad trygghetsbil som är ute på kvällarna. Hit kan orolig personal ringa och få sällskap av väktare.

– När det var som värst så fick jag många historier från personal att dom blev stoppade och kontrollerade av kriminella grupper, säger Lisa Pedersen, trygghetschef i stadsdelen Angered.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Mer fokus på avhopparverksamhet

Under den närmsta tiden kommer socialtjänsten att arbeta mot unga som polisen skickat in orosanmälningar om och som kan vara kopplade till de senaste veckornas kriminella handlingar.

Man kommer även att arbeta för att fånga upp unga vuxna som nu vill ge upp den kriminella banan. Avhopparverksamheten finns redan i stadsdelen, men man vill växla upp den ytterligare.

Arbetar mot kriminella klaner

Anställda i stadsdelen arbetar sedan flera år mot släktbaserade kriminella nätverk. Ett arbete som enligt Lisa Pedersen är svårt och komplext.

– Vi som har jobbat här ett tag är inte förvånade över debatten som förs just nu, säger Lisa Pedersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Mer i ämnet