Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, menar att polisen länge känt till problemen med släktbaserade kriminella nätverk. Foto: Polisen & SVT

Tolv släktbaserade kriminella nätverk i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Väst har tagit del av ett unikt undersökningsmaterial om antalet släktbaserade kriminella nätverk i polisregionen Väst (Västra Götaland och Halland). Det handlar sammanlagt om tolv grupper som opererar i olika städer i området.
– Vi inom polisen har länge känt till detta, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg.

I lördags gästade Mats Löfving, biträdande rikspolischef, Ekots lördagsintervju och berättade att det finns ett 40-tal kriminella nätverk av släkter som etablerat sig i Sverige med syfte att bygga upp organiserad brottslighet.

En källa inom polisens underrättelsetjänst uppger för SVT Nyheter Väst att det för närvarande finns 12 stycken släktbaserade kriminella nätverk i Västra Götaland och Halland. De är verksamma i följande städer: Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Göteborg, Kungälv, Halmstad, Borås, Falkenberg, Tranemo/Limmared och Laholm. I Göteborg finns sju av dessa släktbaserade nätverk.

Polisen: ”Har länge känt till detta”

För Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, är siffrorna ingen nyhet:

– Vi har sett hur de här nätverken har vuxit sig starkare under de senast tio åren, men det är först nu som detta har blivit allt mer aktuellt och akut. Men vi inom polisen har länge känt till detta.

Så ni har länge känt till detta, men vad gör ni?

– Vi kommer få leva med detta under ganska många år. Det är ett ständigt pågående arbete och jag kan inte i detalj berätta hur vi jobbar mot de här nätverken, men vi har lärt oss mycket under de senaste tio åren, så mycket kan jag säga.

Inte hela släkter är kriminella

På frågan om han, precis som biträdande rikspolischefen Mats Löfving, tycker att de här grupperna har kommit till Sverige i syfte att bygga upp organiserad brottslighet, så svarar Erik Nord att han snarare tror att detta kommer i andra hand:

– Min bild är att de här nätverken har en mycket stark kultur och en påtaglig påverkan, med risk för att mutera till en organiserad brottslighet när man möter västerländska demokratier och välfärdsystem. Men, och detta är mycket viktigt, det innebär absolut inte att hela släkter är kriminella, säger polischef Erik Nord.

I klippet nedan ser du journalisten Johanna Bäckström Lerneby berätta om ett släktnätverk som hon menar är inblandat i den pågående gängkonflikten i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den upptrappade gängkonflikten i Göteborg

Mer i ämnet