Anita Hellström,78, blev lurad på över 150.000 kronor. Foto: SVT

Anita blev lurad av takläggare – förundersökningen läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Hennes tak blev förstört. Åtta dagar efter det att Anita Hellström, 78, polisanmälde de personer som lurade henne lade åklagaren ned förundersökningen. ”Skrämmande” är ordet hon använder om att rättsväsendet inte kan hjälpa henne.

Vi står i Anitas trädgård och tittar på det nylagda taket som hennes grannar hjälpt henne med. Det är ett tag sedan historien började med att två män, så kallade irländska asfaltsläggare, gick upp på Anitas tak utan hennes tillåtelse – och sedan övertygade henne om att hon behövde ett nytt tak. Till ett hutlöst pris.

Anita fick hjälp av banken att polisanmäla det inträffade och polisen tog en av männen i samband med att Anita skulle göra en andra inbetalning till ett utländskt konto på 150.000 kronor. Detta hände den 11 mars i år. Åtta dagar senare, den 19 mars, lade åklagaren ned förundersökningen och ytterligare några dagar senare fick Anita skriftligt besked.

Förundersökning nedlagd. Vad tänkte du när du såg detta?

– De måste ju ha förhört honom på något sätt, säger Anita Hellström, och syftar på mannen med brittiskt pass som polisen tog utanför banken.

Hon är förvånad över att utredningen är nedlagd.

Fick bluffaktura

Anita har inget egentligen emot mannen som polisen tog. Det var inte han som var chefen.

– Nej, nej ”I am a worker”, sa han utanför banken. Om den andre hade varit med så kanske det blivit annorlunda. Den med blå jacka. John Kelly som han kallade sig då, säger Anita.

Anita syftar på mannen som ledde arbetet och även mannen som hon hade ett muntligt avtal med, mannen vars namnteckning även finns på den faktura Anita fick från företaget Tak och Bygg från Angered. En faktura som SVT Nyheter Väst har kunnat visa kommer från ett företag som inte existerar.

Läs också: Åklagaren om varför förundersökningen lades ner

Att det inte räcker att du fick en bluffaktura för att någon skall åtalas, hur ser du på det?

– Det har jag resonerat med min granne om och vi tycker att det är skrämmande att inte polisen har befogenhet att göra något åt det, säger Anita.

Hur ser du på att de går fria?

– Det är inte mycket att göra. Men det är klart det hade varit roligare om de hade fått tag i dem på allvar – så att de hade fått stå för vad de gjort. Och om jag fått pengarna tillbaka, säger Anita Hellström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldre luras av hantverkare

Mer i ämnet