Med våren kommer de så kallade irländska asfaltläggarna och erbjuder sina tjänster. Foto: SVT

Anita lurades av kringresande hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Oseriösa kringresande hantverkare lurar äldre i Göteborgstrakten. En man blev av med en halv miljon. SVT Nyheter Väst har träffat Anita Hellström som lurades på över 150 000 kr.

Med våren kommer de så kallade irländska asfaltläggarna och erbjuder sina tjänster. I år har de bitvis ändrat sitt tillvägagångssätt. Nu lurar de äldre att byta tak. 78-åriga Anita Hellström i Sävedalen är en. Hon fick faktura innan utfört arbete. Dessutom skulle den betalas på en gång, och de var mycket hjälpsamma och körde henne direkt till banken.

Gick upp på taket utan lov – krävde 120 000 kronor

– Två gubbar var uppe på mitt tak, utan lov. Och så kom de ner och visade mig en trasig tegelpanna. Det skulle ta fem till sex minuter att byta ut pannan, men sedan vidgade det sig och de började riva upp reglar och sa att det var så dåligt att du inte kan bo här om du inte byter tak, säger Anita Hellström.

Anita betalade över 120 000 kr till ett engelskt konto, även om fakturan var från ett svenskt företag i Angered. Inte långt ifrån Anitas hus blev en man i 70-års åldern av med en halv miljon på ungefär samma sätt.

Varnar för tvångsrenoveringar

Hittills i vår har åtminstone tre polisanmälningar lämnats in kring av äldre människor som anser sig lurade. Enligt Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet är det de så kallade irländska asfaltläggarna som nu närmast tvångsrenoverar tak och kräver hutlöst betalt för ett undermåligt arbete. 

På Kunskapscenter mot organiserad brottslighet i Göteborg varnar man nu för det hänt. De anser att det är de så kallade irländska asfaltläggarna som delvis ändrat sitt beteende och nu lurar äldre som takläggare istället.

– Ja, vi ser att det är samma personer och konstellationer som döljer sig bakom, säger Helena Lans, på Kunskapscenter mot organiserad brottslighet.

Skäms och känner sig dum

Sammanlagt skulle Anita få betala minst 300 000 kronor för byte av takläkt och papp. Arbetet inkluderade inte nya takpannor. Ett jobb som normalt kostar 120 000 kronor, och då med nya takpannor.

När Anita fick en andra faktura för baksidan av huset, på samma summa som den första med samma datum dessutom reagerade hon och polisanmälde.

– Nu får det vara nog. Det här är lurendrejeri tänkte jag, säger Anita Hellström.

Anita Hellström både skäms och känner sig dum efter att ha blivit lurad på det här sättet, men hon väljer att ställa upp på intervju då hon tycker det är ruskigt att äldre utnyttjas på det här sättet och hoppas att det kan hindra att fler blir lurade.

– Jag fick ingenting. Några rengjorda tegelpannor som jag inte vet vad jag skall göra med. Jag har ju inte fått någonting, bara bekymmer egentligen, säger Anita Hellström.

Grannarna blev räddningen

Efter att Anita blev lurad har hon fått hjälp från nära håll med att få ett nytt tak.

– Då beslöt mina grannar – mina fina grannar att hjälpa mig, säger en märkbart rörd Anita Hellström.

Kunskapscenter mot organiserad brottslighet vill börja använda en ny term istället för de så kallade irländska asfaltläggarna som många lärt sig att vara försiktiga med att anlita.

– Vi vill börja införa termen oseriösa kringresande hantverkare, säger Helena Lans, på Kunskapscenter mot organiserad brottslighet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldre luras av hantverkare

Mer i ämnet