Lena Tilstam fotograferade hantverkarnas bil när de var hos grannen. Foto: privata bilder

Lena ingrep när oseriösa hantverkare gav sig på grannen

Uppdaterad
Publicerad

Björn från Mariestad lurades av oseriösa hantverkare. När han vägrade betala blev de aggressiva – men då grep grannarna in.

–  Jag tror att jag hade åkt på stryk om Lena och Pentti inte gripit in, säger Björn.

Lena Tilstam och Pentti Kristo i Mariestad satt och åt frukost lördag morgon för en dryg vecka sedan när de såg tre arbetsklädda män gå runt i grannens trädgård.

– Vi funderade på om det hade hänt något, säger Lena, men när jag tittade ut såg jag en vitskåpbil med irländska skyltar och då anade jag vad som var på gång.

Äldre luras av hantverkare

Lena fotograferade skåpbilen samtidigt som hennes man ringde in till grannen Björn och frågade om han vill ha männen där.

– Det ville han absolut inte, så min man sa åt honom att ta med sig hantverkaren ut ur huset så kommer vi dit, säger Lena.

Betalt 12 000 i förskott

Det var gt.se som först skrev om Björn som redan dagen innan hade fått påhälsning av de tre männen som uppgett att de tvättat tak i grannskapet och de även kunde hjälpa honom.

– De verkade trovärdiga och jag har mycket mossa på taket som jag gått och funderat på ett tag, berättar Björn. Mina barn har förbjudit mig att gå upp på taket, så jag bad om papper och organisationsnummer och tänkte att de kunde få hjälpa mig.

Hantverkaren hade inte med sig några papper eller avtal men lovade att ta med sig det nästa dag. Björn gav honom 12 000 kronor i förskott. Efter en stund sa de till Björn att de kastat ner trasiga takpannor som måste ersättas.

– 500 kronor styck skulle de gå på, berättar Björn. Men jag kollade på nätet efter att de hade åkt, 34.50 kostar pannorna på en bygghandel här i Mariestad. Det var då jag förstod att jag blivit lurad. Jag skäms något oerhört för att jag gick på det.

”Hade nog åkt på stryk”

När männen kom tillbaka dagen efter ville de ha ännu mer pengar. Björn vägrade att betala mer och precis när situationen började bli hotfull räddades Björn av sina grannar.

– Stämningen var så hätsk så jag tror att jag hade åkt på stryk om Lena och Pentti inte gripit in, säger han.

När de oseriösa hantverkarna förstod att Lena Tilstam fotograferat deras bil blev de aggressiva men förmodligen också rädda eftersom de snabbt försvann från platsen.

– De fick så bråttom att de inte ens hann stänga bakdörrarna på skåpbilen, och stegarna lämnade de kvar på tomten, säger Lena.

Varje år rapporteras det om oseriösa hantverkare som lurar människor. Det kan handla om plattsättning, asfaltering eller takarbete.

– Det är ett jätteproblem. Det är många som har blivit lurade under årens lopp, säger polisinspektör Roland Svensson till gt.se.

Läs mer: Anita lurades på 150 000 kronor

– Jag tycker att det är fruktansvärt att så många blir lurade och det är också därför vi berättar om det, för att varna andra, säger Lena

Björn polisanmälde händelsen och fick då veta att fler är drabbade. Han fick dessutom rådet av polisen att vara försiktig.

– De sa åt mig att helst inte vara hemma själv, låsa dörren och inte gå ut själv i trädgården, säger Björn.

Björns tak är numer återställt efter att snälla grannar hjälpts åt att fixa det. Stegarna efter hantverkarna ligger fortfarande kvar i trädgården men Björn är inte rädd för att hantverkarna ska komma tillbaka.

– Jag tror inte att de kommer tillbaka. De har dragit vidare till ett nytt ställe för att lura andra, säger Björn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldre luras av hantverkare

Mer i ämnet